Un vídeo del candidat republicà a la Casa Blanca, Donald Trump, en què narra en una conversa privada com abusa de les dones des de la seva posició de poder es va convertir ahir, a un mes de les eleccions, en un dels majors escàndols de la campanya presidencial als Estats Units.

L'enregistrament, que data del 2005 i que va divulgar aquest divendres el The Washington Post, va forçar el magnat novaiorquès a oferir disculpes públiques després que diversos dirigents del Partit Republicà li giressin l'esquena i que els mitjans nord-americans fomentessin l'escàndol. "M'atrauen les dones boniques automàticament. Les començo a besar, és com un imant, no puc ni esperar (...). I quan ets una celebritat et deixen fer el que vulguis, pots fer el que vulguis (...). Agafar-les pel cony. Pots fer de tot", assegura Trump, que en aquell moment ja estava casat amb Melania, en una conversa privada amb el presentador Billy Bush. Igual que Trump, Bush també es va disculpar i va atribuir la seva actitud ?-de seguir-li el joc al magnat- a la seva immaduresa i joventut d'aquell moment.

La conversa entre Trump i Billy Bush es desenvolupa a l'interior d'un autobús camí als estudis de televisió on el magnat anava a participar al programa Hollywood Access, de famosos i entreteniment. A la seva arribada als estudis, Trump fa broma amb Bush sobre una presentadora que els està esperant fora de l'autobús: "La teva noia està molt bona (...). Menjaré un Tic-Tac (un caramel de menta), no sigui que em posi a besar-la". Abans de tot això, a l'inici de la gravació, Trump narra la seva odissea amb una dona casada amb la qual va intentar anar al llit, tot que ella ho va rebutjar: "Em vaig llançar a buscar-la com si fos una gossa, me la vaig intentar follar, però no ho vaig aconseguir. Ja estava casada". Després explica amb menyspreu que se la va tornar a trobar al cap d'un temps i que tenia els "pits falsos" i havia "canviat totalment el seu aspecte".

Reaccions de totes bandes

A Trump li van caure pals per tots els costats. La seva oponent demòcrata, Hillary Clinton, va ser una de les primeres a reaccionar assegurant que "això és un horror", però va ser entre els republicans on es va desencadenar una autèntica tempesta. L'escàndol fins i tot el va obligar a canviar la seva agenda d'ahir, un dia marcat en el calendari de la campanya republicana perquè Trump tenia previst viatjar a Wisconsin i aparèixer al costat del president de la Cambra de Representants dels Estats Units, Paul Ryan, per primera vegada.

Ryan va decidir treure Trump de l'acte i el magnat va optar per quedar-se a Nova York preparant el debat presidencial previst per a avui amb Clinton, que segurament li retraurà els seus comentaris masclistes. "Estic indignat pel que he escoltat. A les dones se les ha de defensar i respectar, no objectivar. Espero que Trump tracti aquesta situació amb la serietat que mereix i treballi per demostrar-li al país que respecta les dones molt més del que suggereix aquesta gravació", va apuntar Ryan. A més de Ryan, que ostenta el càrrec polític de major rang al país per la bancada conservadora, es van unir les del president del Partit Republicà, Reince Priebus, o el líder de la majoria al Senat, Mitch McConnell.

Més dur va ser el cop que va arribar des de la mormona Utah, on el governador, Gary Herbert, va retirar el seu suport a Trump i va avisar que no té cap intenció de votar-lo a les eleccions de novembre. "Les declaracions de Trump, a més d'ofensives, són menyspreables. Si bé, no votaré per Hillary Clinton, però tampoc ho faré per Trump", va apuntar Herbert. També des de Utah, l'exgovernador Jon Huntsman va reclamar que Trump renunciï i que sigui el governador d'Indiana i aspirant republicà a vicepresident, Mike Pence, qui "lideri la candidatura". No seria estrany que Clinton guanyi el proper 8 de novembre a la ultraconservadora Utah, estat en el qual Trump no desperta simpaties.

Disculpes del

magnat

Davant la tempesta desfermada, Trump va divulgar ahir un vídeo al seu compte de Facebook en el qual es va disculpar, a la seva manera, pels comentaris. "Mai he dit que sigui perfecte i mai he fingit ser algú que no sóc. He dit i fet coses de les quals em penedeixo, i les paraules publicades en un vídeo que té més d'una dècada són una d'elles (...). Qualsevol que em conegui sap que aquestes paraules no em defineixen. Ja ho he dit: em vaig equivocar i demano disculpes", va dir Trump, que tot seguit va citar els escàndols sexuals dels Clinton. "Hi ha una gran diferència entre les paraules i les accions d'altres persones. Bill Clinton ha abusat de dones i Hillary (Clinton) ha assetjat, atacat, avergonyit i intimidat les seves víctimes", va afegir Trump en una declaració llegida.

Trump i Clinton es veuran les cares avui a Saint Louis (Missouri), en un debat que promet més tensió, si és possible, que el del passat 26 de setembre.