El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va advocar ahir per "no disfressar" a Podem "del que no és" com pretendrien altres dirigents del seu partit, al qual veu ja com l'única oposició real al govern del PP davant un PSOE "sense nord" i "en descomposició" i decidit a abstenir-se en la investidura a Mariano Rajoy.

Missatge en clau interna i externa del líder de Podem en la reunió del Consell Ciutadà en el qual es van tornar a posar sobre la taula dues visions matisades sobre l'estratègia que s'ha de seguir en aquesta nova etapa, la d'Iglesias d'una banda, i la del secretari Polític, Íñigo Errejón, de l'altra. Iglesias està convençut que el PSOE els ha cedit ja "tot l'espai d'oposició" després de "l'espectacle vergonyós" i "terrible" del passat cap de setmana. "Serà molt difícil que la gent es cregui que el PSOE i Ciutadans seran l'oposició", va proclamar Iglesias, que va demanar als seus companys de partit que demostrin que Podem és "una altra cosa".

És més, el líder de Podem veuria com una "demostració de dignitat" i "sensat i lògic" el que alguns diputats socialistes trenquessin la disciplina de vot per evitar que el PSOE "es posi de genolls" davant del PP en aquesta investidura.

Opinió matisada pel seu número dos, Íñigo Errejón, que no va donar al PSOE per amortitzat en la seva tasca d'oposició a Rajoy i va advertir que ser la força alternativa al PP no és "automàtic" ni els "caurà del cel". Iglesias i Errejón segueixen sense coincidir en el to que ha de mantenir el partit a partir d'ara, més radical en els missatges i al carrer, com pretén Iglesias, o més centrat en la feina "útil" en les institucions, posició que defensa Errejón. "La credibilitat ens la dóna no disfressar-nos del que no som", va tancar Iglesias, que va rebutjar la idea del seu número dos que el to radical i de "trinxera" que destil·la el líder de Podem provoca por en alguns ciutadans: "la societat espanyola ja no té por", va tancar.

Això sí, va avisar dels "perills" que Podem s'hagi convertit en molt poc temps en un partit amb molts càrrecs i "alliberats" descuidant el treball en els "cercles" i a peu de carrer. "Si no governes, les institucions es poden convertir en una trituradora de la decència", va alertar amb vehemència. Per això, va apostar clarament per la feina de "formigueta i de vell talp" i pel "combat ideològic" després d'un temps en què el partit s'havia limitat a ser una simple "màquina electoral".

Tot i que les diferències es mantenen, un destacat membre de la direcció del partit molt proper a Pablo Iglesias va negar que s'estiguin "tallant caps" i fins i tot, Íñigo Errejón, va qualificar el debat intern de "fèrtil, fraternal i ric" .

Prova d'això és que sí que hi ha certa coincidència en l'anàlisi que el paper de Podem ha estat el principal desencadenant de la crisi al PSOE.