El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va apel·lar ahir a la unitat dels valencians per estar presents als grans debats i acabar amb la "invisibilitat", durant els actes de celebració del Dia de la Comunitat.

En el seu discurs institucional al Palau de la Generalitat amb motiu del 9 d'Octubre, el president va defensar que, enfront del passat, en l'actualitat "valencianitzar significa capacitat d'enteniment, reparació de drets, reconstrucció econòmica, força i unitat per defensar la causa justa del finançament".

Puig va assegurar que aquesta unitat permetrà "trencar els murs de la invisibilitat valenciana" i tornar a estar presents "als grans debats de futur", i va fer una crida perquè els valencians, tots a una veu, aconsegueixin que el "problema valencià" es converteixi en "part de la solució d'Espanya".

Precisament la situació política a l'Estat espanyol va centrar bona part dels comentaris dels dirigents polítics valencians en la jornada d'ahir. Segons la vicepresidenta del Consell (govern valencià) i líder de Compromís, Mònica Oltra, el pacte que sustenta l'executiu "no es ressentirà facin el que facin els partits" perquè l'acord polític és "a prova de bombes".

El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, es va manifestar en la mateixa línia i va lamentar la decisió del PSOE, que "finalment ha optat perquè Mariano Rajoy sigui president", encara que creu que no afectarà l'acord de govern en aquesta regió.

Per al secretari general de Podem a la Comunitat Valenciana, Antonio Montiel, aquesta formació mantindrà el pacte de govern amb el PSPV i Compromís a la Generalitat en tant que es compleixi en els seus termes actuals i s'ampliï amb ambició.

La líder regional del PP, Isabel Bonig, va instar Ximo Puig a "vertebrar la Comunitat Valenciana i treballar per a tots els valencians", perquè "la reivindicació està molt bé", però ha d'anar "de la mà d'accions, de fets i de treball".

Des de Ciutadans, el seu portaveu parlamentari, Alexis Marí, va assegurar que el discurs del president valencià Puig amb motiu del 9 d'Octubre "cansa els valencians i no els conforma".

En els actes de celebració del Dia de la Comunitat, el Consell va lliurar els seus guardons a personatges destacats en diferents àmbits, entre ells el pintor Juan Geno?vés; la primera dona a pilotar un reac?tor a Espanya, Patricia Campos, la mestra Alejandra Soler, de 103 anys, i l'investigador Fran?cisco Mojica, proposat per als Nobel de Medicina i Química de 2016.

El 9 d'Octubre es va celebrar ahir 778 anys després que Jaume I entrés a València i després de gairebé 33 anys d'autogovern de la Comunitat Valenciana. La processó cívica comandada per la Senyera va transcórrer sense incidents pel nucli històric i amb una gran participació de públic.

A la tarda, la manifestació reivindicativa que organitzava la Comissió 9 d'octubre, formada per col·lectius socials, polítics i sindicals d'esquerra va recórrer el centre de la capital valenciana. Milers de persones van reivindicar un "finançament just" i van presentar un manifest que recull el compromís d'eliminar retallades i de defensar l'autogovern, la plena igualtat lingüística, l'ensenyament públic, de qualitat i en català, la recuperació de la ràdio i la televisió valenciales i de TV3, entre d'altres. El poble valencià "està cansat d'ofrenar noves glòries a Espanya a canvi d'un maltractament continuat", declarava el portaveu de la Comissió, Antoni Gisbert, abans de la manifestació.