La gran majoria dels votants republicans donen suport al seu candidat a la Casa Blanca, Donald Trump, tot i l'escàndol del vídeo en què se'l sent fer comentaris masclistes, segons una enquesta divulgada ahir als EUA. En el sondeig, elaborat pel diari Politico i l'empresa demoscòpica Morning Consult entre 1.549 votants registrats, el 74% dels entrevistats republicans dóna suport a Trump. Un 12% pensa que el magnat immobiliari hauria d'abandonar la carrera presidencial, com han reclamat nombroses veus del seu partit, una opinió que comparteix el 13% de les dones republicanes consultades.

D'acord amb el sondeig, fet dissabte -un dia després de la divulgació del polèmic vídeo- el 70% dels votants demòcrates advoca perquè el multimilionari presenti la seva dimissió. A més, el 74% de tots els votants reacciona negativament davant el vídeo, que data de 2005 i en el qual Trump fa servir un llenguatge molt vulgar i obscè per referir-se a les dones. En l'enquesta, que té un marge d'error del 2%, el 42% dóna suport a la candidata presidencial demòcrata, Hillary Clinton, de cara a les eleccions del proper 8 de novembre. El magnat obté un suport del 38%, per davant dels aspirants Gary Johnson (llibertari, 8%) i Jill Stein (verd, 3%). Si no es pren en compte altres candidats, Clinton també lidera la cursa, amb el 45%, mentre que Trump aconsegueix un 41%.

El multimilionari va renunciar dissabte a la nit a abandonar la carrera presidencial, desafiant així les múltiples veus del seu partit que demanaven la dimissió pels seus comentaris denigrants sobre les dones. "Hi ha zero possibilitats que renuncïi", va afirmar Trump en una entrevista al diari The Wall Street Journal, en la qual va rebutjar que la seva campanya estigui "en crisi" i va assegurar comptar amb un suport "increïble". "Jo mai em rendeixo, mai", va reiterar ahir el magnat novaiorquès en l'esmentada entrevista. Respecte al sondeig, Trump va publicar un missatge en el seu compte de la xarxa social Twitter on deia: "Suport tremend (excepte d'algun "lideratge" republicà). Gràcies".

Hores abans del debat

Arran de l'escàndol, els líders més destacats del Partit Republicà van condemnar amb rotunditat les paraules ofensives de l'empresari novaiorquès, alhora que nombrosos legisladors conservadors i noms històrics de la formació van demanar la seva dimissió o li van retirar el seu suport, com el governador de Nova York, Andrew Cuomo, qui va fer ahir una crida als dirigents republicans del seu Estat perquè retirin el suport a Trump. "Molts líders republicans estan dient: "No m'agrada el que ha dit, però li dono suport. Les coses no funcionen així en la vida real. Si li dones suport, t'estàs posant en contra de les dones, és així de simple", va afirmar el polític.

Cuomo va qualificar "d'irrespectuoses", "sexistes" i "despectives" les declaracions de Trump. "Cal deixar de banda la política. Ets lleial al teu partit o ets lleial als teus valors com a novaiorquès? No poden ser les dues coses alhora. Això és una qüestió de blanc o negre, aquí no hi ha grisos que valguin", va insistir ahir Cuomo. "Això és un tema de valors, el missatge que enviem als nostres fills (...) Per això és important que tots ens unim, que deixem la política a un costat, i que diguem que aquest tipus de comentaris no tenen cabuda en la nostra societat", va afegir.

Totes aquestes reaccions es van produir unes hores abans del segon debat previ a les eleccions presidencials de novembre, entre Trump i Clinton, que s'ha celebrat aquesta matinada a la Universitat de Washington, a San Luis (Missouri).