Mohammed, refugiat sirià de 36 anys resident a Alemanya, s'ha convertit en l'heroi d'un país que durant 48 hores va buscar un presumpte terrorista islamista que, segons informacions dels serveis d'intel·ligència, planejava atemptar contra un aeroport de Berlín.

Per garantir la seva seguretat, la policia alemanya va declinar ahir revelar detalls de les persones que van reduir i van lliurar a Jaber Albakr, el refugiat sirià en el domicili del qual es van trobar explosius per presumptament perpetrar un atemptat i que les forces de seguretat vinculen amb l'Estat Islàmic, però Mohammed ha explicat la seva història al popular diari "Bild".

Segons ha assenyalat ahir a la nit a la televisió pública el president de l'Oficina Federal per a la Protecció de la Constitució, Hans-Georg Maassen, els serveis d'intel·ligència comptaven amb informacions que indicaven que Albakr planejava atemptar contra trens a Alemanya, tot i que després els indicis apuntaven a aeroports de Berlín.

El presumpte terrorista era vigilat les 24 hores i quan va comprar una cola en una botiga de "tot a un euro" les forces de seguretat van donar per fet que tenia tots els productes necessaris per fabricar la seva bomba, de manera que van posar en marxa l'operació per detenir-lo.

Albakr va aconseguir fugir de l'edifici on vivia el dissabte al matí i poc després va escriure en un xat de refugiats sirians a Internet que estava a l'estació de tren de Leipzig (a uns 85 quilòmetres de casa) i que buscava lloc per dormir.

Segons el relat de Mohammed al "Bild", va estar amb uns amics a l'estació i el van recollir, van menjar arròs i xai i el van portar a casa d'un col·lega on podia passar la nit.

Diumenge, Mohammed, que explica que va treballar un any com a perruquer, va acceptar la petició de Albakr i li va rapar el cap.

Va ser després quan, amb un amic, va veure al Facebook la fotografia que des de fa hores circulava a les xarxes socials i les televisions nacionals, un retrat de Albakr, de 22 anys, buscat per la policia davant la sospita de preparar un atemptat.

Albakr, que els havia explicat que acabava d'arribar de Síria i que buscava feina, se'n va anar a dormir i Mohammed va començar a debatre amb el seu amic i altres sirians a Facebook si la persona que tenien a casa podia ser el presumpte terrorista buscat.

Quan ja no tenien dubtes, el van lligar de peus i mans amb cables, una imatge que reprodueix el diari "Bild".

"Ens va oferir 1.000 euros i 200 dòlars si el deixàvem lliure. Tenia una motxilla amb un ganivet", explica Mohammed.

"Estic molt agraït a Alemanya per haver-nos acollit. No podíem permetre que fes alguna cosa dolenta als alemanys", assegura el refugiat, que narra que va deixar el seu país fugint de l'Estat Islàmic.

Mentre el seu amic es quedava vigilant a Albakr, Mohammed es va dirigir el diumenge a la tarda a la policia i, com parla una mica d'alemany, va mostrar als agents la foto del presumpte terrorista; poc després la policia entrava a la casa i el detenien.

Després d'anunciar la detenció, la Cancelleria va felicitar les forces de seguretat pel seu treball.

"El nostre agraïment i reconeixement també al ciutadà sirià que va informar la policia sobre el parador del sospitós i va contribuir així de manera decisiva a la seva detenció", ha manifestat la portaveu adjunta de l'Executiu, Ulrike Demmer, en roda de premsa.

La Fiscalia Federal investiga Albakr davant la sospita que tenia "plans concrets" per "perpetrar un atac de motivació islamista amb material altament explosiu a Alemanya".

"Els preparatius a Chemnitz s'assemblen, per tot el que sabem a dia d'avui, els dels atacs a París i Brussel·les", va recalcar ahir en un comunicat el ministre d'Interior, Thomas de Maizière.