El candidat republicà a la presidència dels EUA, Donald Trump, va sortir viu del segon cara a cara amb la seva rival demòcrata, Hillary Clinton, que no va ser capaç d'atacar-lo de manera eficaç malgrat que el magnat va arribar al debat afectat pel pitjor escàndol de la campanya. Les polèmiques han acompanyat Trump des de l'inici de la seva campanya al juny de 2015, però cap li havia fet guanyar tantes crítiques dels seus companys republicans com la que va esclatar divendres amb la difusió d'un vídeo de 2005 en el que es veu i escolta el magnat fent comentaris denigrants sobre les dones, en un to vulgar i ofensiu.

La tensió es va palpar des dels primers instants del debat, celebrat a la Universitat de Washington de Saint Louis (Missouri) amb dos moderadors i preguntes de votants indecisos presents entre el públic, i no hi va haver ni encaixada de mans entre els candidats.

El vídeo protagonitzat per Trump va sortir a la llum ja en la primera pregunta i el magnat es va defensar qualificant-lo de "conversa de vestidor", va dir no sentir-se'n "orgullós" i va negar haver atacat sexualment dones, a les quals "respecta".

Aquesta gravació mostra "qui és Donald Trump", però no és l'únic que planteja preguntes "sobre la seva qualificació per ser el nostre president", perquè ell també ha atacat "immigrants, afroamericans, llatins, persones amb discapacitat, presoners de guerra, musulmans i tants altres", va recordar Clinton.

La resposta del magnat va ser esmentar l'espòs de la seva rival, Bill Clinton, de qui va afirmar que "no hi ha hagut ningú en la història política d'aquest país que hagi abusat més de les dones".

Trump, nerviós

A Trump se'l notava nerviós en els primers compassos del debat, movent-se per l'escenari mentre Clinton parlava, però a poc a poc va anar recomponent-se, especialment després de pronunciar la que va ser, per a molts, la frase de la nit.

Quan Clinton va afirmar que s'alegrava que "algú amb el temperament de Donald Trump no estigui dirigint el país", el magnat va replicar: "Perquè llavors tu series a la presó". El candidat republicà va amenaçar de nomenar un fiscal especial que investigui Clinton pel seu ús d'un servidor privat per gestionar els seus correus electrònics professionals quan era secretària d'Estat (2009-2013) si arriba a la Casa Blanca.

El president de la Cambra de Representants dels Estats Units, el republicà Paul Ryan, va assegurar als seus companys de bancada que no retirarà el seu suport al candidat del seu partit a la Casa Blanca ,però no farà campanya a favor seu com a conseqüència del darrer vídeo en el qual Trump fa afirmacions sobre les dones.