La policia va detenir dos homes a Gijón i Sant Sebastià que estaven plenament integrats a l'organització terrorista Estat Islàmic (EI) i que es dedicaven a difondre el seu ideari a la xarxa, encoratjaven a reclutar nous membres i incitaven a cometre actes terroristes. El detingut a Gijón és un home d'origen marroquí i nacionalitzat espanyola i l'arrestat a Sant Sebastià és marroquí resident legal a Espanya.

Es tracta de dues "peces clau" en l'entramat propagandístic i de captació de l'organització terrorista, va destacar Interior, que va detallar que els detinguts, plenament integrats després de la seva adhesió voluntària, desenvolupaven una intensa activitat a favor de l'organització, adoctrinant, enaltint el seu ideari i encoratjant i incitant a la comissió d'actes terroristes.

Encara que tots dos individus feien tasques bàsicament idèntiques, mostraven peculiaritats diferenciadores en la seva dinàmica d'actuació i en les seves relacions. D'aquesta manera, l'arrestat a Astúries havia divulgat, a través de les xarxes socials, la seva jura de lleialtat al Califat i al Califa Abu Baker Al-Bagdadi i sol·licitava a tots els seus seguidors que s'unissin a aquest jurament.

Els missatges els llançava des del seu propi domicili a Gijón, on havia creat una important i organitzada xarxa de difusió virtual, a més d'haver establert dispositius de comunicació que comptaven amb unes fèrries mesures de seguretat per dificultar la seva detecció.

Mentrestant, el detingut a Sant Sebastià, a més de la seva activitat a Internet, mantenia un estret contacte amb l'entorn radical gihadista establert a Guipúscoa, el que afavoria la seva tasca de captació i radicalització, ja que, majoritàriament, estava constituït per persones susceptibles d'exclusió social.

En un altre ordre de coses, la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha incautat cent tones d'haixix, 11.400 armes llargues, més d'un milió de cartutxos i deu tones d'explosius a una xarxa dirigida per sirians que nodria d'armes a grups insurgents de Líbia i altres països, entre ells a terroristes gihadistes, en una operació amb 109 arrestats.

Espanya, Itàlia, França i Grècia s'han coordinat a través d'Europol i han comptat amb la col·laboració de la DEA americana per desmantellar aquesta organització. Aquesta organització gestionava vaixells carregats de droga que sortien de Turquia amb destinació a Líbia i Egipte.