Izquierda Unida (IU), a través dels seus diputats Alberto Garzón i Miguel Ángel Bustamante, va registrar al Congrés una proposició no de llei en què insta el Govern a suprimir la desfilada militar, aèria i terrestre, dels actes oficials delDia de la Hispanitat. Esquerra Republicana (ERC) també va registrar al Congrés una altra proposició no de llei demanant la supressió de les desfilades militars i va presentar, a més, una bateria de preguntes al Senat reclamant al Govern que li detalli la despesa de la desfilada d'avui.

IU ha promogut la seva iniciativa, que porta la firma també del diputat d'EUiA -la federació catalana d'IU integrada a En Comú Podem-, Fèlix Alonso Cantorné, després de contrastar, a partir de les dades facilitades per l'Estat Major de la Defensa, que la desfilada militar que tindrà lloc avui compta amb un pressupost proper als 800.000 euros.

Una despesa que consideren "desproporcionada", sobretot en un temps de greu crisi econòmica com l'actual, en què, diuen, es podria destinar aquesta xifra a necessitats "més urgents" que una desfilada castrense. IU no assisteix des de fa dècades als actes oficials commemoratius del Dia de la Hispanitat ja que, segons va explicar la federació d'esquerres en un comunicat, la festa es fa "d'esquenes" a una participació efectiva de la ciutadania i amb un "clar component militarista absolutament desfasat en ple segle XXI".

De fet, en la proposició registrada al Congrés, IU assenyala que "no s'entén bé" l'oportunitat d'aquesta desfilada quan ja se celebra a Espanya el Dia de les Forces Armades, una celebració que es remunta a 1978.