Quatre homes de nacionalitat marroquina van ser detinguts, dos d'ells a Ceuta i Altea (Alacant) i dos més a les ciutats marroquines de Tetuan i Castillejos, en una operació conjunta de les policies d'Espanya i el Marroc contra el terrorisme gihadista. Els arrestats a Ceuta -un home nascut el 1982- i a Altea -nascut el 1978- i els detinguts a Tetuan i Castillejos, integraven dues cèl·lules gihadistes que actuaven de forma coordinada i en col·laboració directa amb l'organització terrorista Estat Islàmic.

Els quatre arrestats tenien alt nivell de radicalització i compromís amb l'EI i es dedicaven a l'adoctrinament i enviament de nous gihadistes a les files de l'organització terrorista, per al que rebien instruccions, suport logístic i material propagandístic d'una unitat radicada a zona siriano-iraquiana.

Segons els investigadors, els dos detinguts a Espanya havien jurat lleialtat a l'EI i mantenien comunicació directa, constant i fluïda amb reclutadors i dirigents de l'organització terrorista.

L'operació va ser desenvolupada per agents de la Policia Nacional i de la Direcció General de Vigilància del Territori (DGST) del Marroc, en col·laboració amb el Centre Nacional d'Intel·ligència.

Les investigacions, iniciades el 2014, van constatar que dos individus que havien residit a Espanya s'havien integrat en una cèl·lula adscrita a l'Estat Islàmic en zona siriano-iraquiana. Des d'allà es dirigia l'estructura ara neutralitzada, les dues cèl·lules situades entre Espanya i el Marroc i integrades pels quatre detinguts, que havien creat un entramat molt radicalitzat i compromès.