El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, es va mostrar extremadament prudent sobre la seva possible investidura amb l'abstenció del PSOE. "El millor que puc fer és estar callat", va afirmar en la recepció del Dia de la Hispanitat, on el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, va revelar que el seu partit està en contacte per a això amb el PNB. "No he de parlar", va afirmar Rajoy, després de saludar personalment el president de la gestora socialista, Javier Fernández, amb qui va admetre que la interlocució és "més fàcil" que amb Pedro Sánchez com a secretari general. Per part seva, Fernández tampoc va voler parlar sobre la formació de Govern.

A menys de tres setmanes perquè es dissolguin les Corts, els dos tenen la vista posada en el Comitè Federal del PSOE, encara sense convocar, però que tots preveuen per al dia 23. En ell els socialistes hauran de decidir si canvien el vot en contra de Rajoy per una abstenció que li permeti formar govern, tot i que hi ha líders territorials que ja han advertit a Fernández que no estan disposats a acceptar aquesta posició.

Ahir mateix, la presidenta de Balears, la "sanchista" Francina Armengol, va traslladar al president de la gestora seva posició contrària a l'abstenció i li va demanar que consulti aquesta decisió als militants del partit. Armengol, que va arribar a dir que "no m'importa el que acordi el Comitè Federal", va advertir a Fernández que no la convencerà que és millor abstenir-se que anar a eleccions, perquè té "clar que la posició del PSOE ha de ser no".

En la mateixa línia, la secretària general del PSOE de Madrid, Sara Hernández, va defensar que el PSOE ha de votar en contra de la investidura de Rajoy i va assegurar que veu "factible" un Govern alternatiu, encara que va reconèixer que si el Comitè Federal decidís abstenir-se, acataria la decisió per "lleialtat" al partit.

Preocupat perquè en el PSOE s'hagi extès la idea que cal consultar als militants la decisió d'abstenir-se, Fernández va abandonar aviat el Palau Reial amb la "sensació" que l'entenen "més a fora que a dins".

Convençut que el Comitè Federal aprovarà el proper dia 23 per "majoria àmplia" una fórmula que eviti terceres eleccions, García-Page va assegurar que el seu partit ja està parlant amb el PNB per afavorir aquesta sortida. El president castellanomanxec va apuntar com a alternatives que el Comitè Federal aprovi l'abstenció o l'absència d'onze diputats socialistes al ple d'investidura de Mariano Rajoy o bé d'un nombre menor si els parlamentaris del PNB decideixen votar-hi a favor.

En tot cas, va descartar que s'admeti un trencament en la disciplina de vot dels diputats socialistes i va advertir que el PSC "no pot amenaçar" amb això perquè suposaria una ruptura dels acords amb el PSOE que deixarien la formació catalana fora del Congrés Federal socialista.

Rajoy va confirmar que no assistirà a la XXV Cimera Iberoamericana de Cartagena d'Índies els dies 28 i 29, mentre que el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va apostar perquè Rajoy serà investit president, llevat que al PSOE hagi "una rebel·lió d'última hora".