El cap de la trama Gürtel, Francisco Correa, va confessar davant del jutge que va donar diners i regals a canvi d'adjudicacions als exmembres del PP que s'asseuen a la banqueta, i que lliurava entre el 2 i el 3% a l'extresorer Luis Bárcenas per aconseguir obres en ministeris. A l'inici de la jornada més esperada del judici, Correa va començar fent referència a tots aquells als quals va beneficiar amb dons, "com es diu en el llenguatge jurídic", per finalment centrar-se en Bárcenas, que, segons va explicar, s'encarregava d'aconseguir adjudicacions per carreteres, autopistes, obres de l'AVE, o de medi ambient.

Després, Correa portava a la seu del PP al carrer Gènova o a casa part dels diners que aconseguia dels empresaris beneficiats amb aquestes obres i Bárcenas s'encarregava de repartir-los entre aquells que havien col·laborat en aquesta adjudicació irregular, sense concretar noms.

Referent a això es va escoltar una conversa que li va ser interceptada parlant amb l'extresorer en què es vantava d'haver estalviat mil milions al PP. "Jo no sé la quantitat de diners exacta que jo he portat al Partit Popular corresponent a haver gestionat obres; pot ser que hagin estat mil, que hagin estat més o menys"

Abans d'aquestes revelacions, el cap de la trama va assegurar que ell s'encarregava personalment de pagar les comissions als polítics: "Quedava amb ells i els donava el sobre", va assegurar. A més de Bárcenas va assenyalar l'exdiputat Jesús Merino, l'exconseller madrileny Alberto López Viejo, els exalcaldes de Pozuelo i Majadahonda Jesús Sepúlveda i Guillermo Ortega, els exregidors d'aquest municipi José Luis Peñas i Juan José Moreno, i l'exviceconseller madrileny Clemente Aguado. Només va exculpar un dels polítics acusats, l'exregidor d'Estepona Ricardo Galeote.

De Sepúlveda, exmarit d'Ana Mato, va concretar que les "atencions" cap a ell van ser la compra d'un cotxe o el pagament de viatges i festes d'aniversari per a la seva família, mentre que de López Viejo va reconèixer que es va repartir amb ell un milió d'euros d'un contracte de neteges de l'Ajuntament de Madrid.

Correa va destacar que ell no va crear el seu entramat empresarial "per delinquir amb el PP", partit amb el qual va dir no tenir afinitat perquè ell la tenia "amb els de l'altre bàndol", referint-se al PSOE, amb el qual va dir que va fer seus primers treballs.

Durant les set hores en què va estar responent la fiscal, va intentar eximir de qualsevol irregularitat els acusats que formaven part del seu grup, com el seu número dos, Pablo Crespo; el comptable de la trama, José Luis Izquierdo, i Álvaro Pérez Alonso, El Bigotes, i va afirmar que cap d'ells va pagar comissions: "La relació directa amb tots els polítics la tenia només jo, ningú més".

"Jo no tenia cap organització criminal, i si hagués estat així hagués contractat criminals, però tenia grans professionals", va arribar a emfatitzar per protegir els que van ser els seus empleats.

També va desvincular dels seus negocis el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, en afirmar que amb la seva arribada a la presidència del PP va cessar la seva relació amb el partit en àmbit estatal, perquè amb qui treballava el seu grup d'empreses era amb l'equip de l'expresident José María Aznar.