El consell de ministres ha aprovat aquest divendres presentar al Tribunal Constitucional (TC) un nou incident d'execució de sentència contra l'aprovació per part del Parlament de les resolucions del 'referèndum o referèndum' a l'últim debat de política general. Segons ha explicat la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, l'executiu espanyol demana al TC que declari nul·les les resolucions 1, 4, 5 i 6 del debat, i invoca l'article 161.2 de la Constitució perquè quedin automàticament suspeses de manera cautelar. També reclama als magistrats que traslladin el cas a la Fiscalia perquè aquesta actuï per la via penal contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, així com "qualsevol altra persona" que participés en l'aprovació el passat 6 d'octubre de les propostes de resolució.

A més, l'executiu reclama al TC que "requereixi personalment" a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, així com a la resta de membres de la Mesa, al secretari general del Parlament i al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i als seus membres de govern, que no impulsin cap iniciativa per donar compliment a les iniciatives impugnades.

Segons Sáenz de Santamaría, les resolucions del 'referèndum o referèndum" són una reiteració de l'incompliment de les decisions del TC per part del Parlament de Catalunya.

L'executiu espanyol sosté que el Parlament ha "vulnerat" novament la resolució del Tribunal Constitucional del 2 de desembre del 2015 que va declarar inconstitucional la resolució del 9-N, i destaca també que els propis magistrats havien advertit la presidenta del Parlament i els membres de la Mesa que no podien desplegat cap iniciativa encaminada a fer realitat el procés sobiranista.

El recurs de l'Estat, però, exonera els grups parlamentaris que no van participar a la votació de les resolucions del 'referèndum o referèndum', és a dir, C's, PPC i PSC