La Fiscalia Anticorrupció ha demanat 1 any i 3 mesos de presó per a l'expresident del Govern balear Jaume Matas per contractar de forma arbitrària, l'abril de 2007, l'arquitecte Santiago Calatrava per a un avantprojecte per construir un palau de l'òpera a la badia de Palma, que no es va dur a terme. El fiscal Anticorrupció Pedro Horrach va presentar l'escrit d'acusació de la peça número 3 de l'anomenat cas Palma Arena sobre aquest cas en el qual Matas és l'únic acusat de tràfic d'influències i prevaricació i, a més de la pena de presó, demana per a ell una multa de 120.000 euros pel primer delicte i 10 anys d'inhabilitació per a càrrec públic pel segon.

Horrach reclama a més que l'exministre de Medi Ambient sigui condemnat a pagar 120.000 euros de responsabilitat civil, més els interessos legals, a la comunitat autònoma de Balears.

Matas, segons el fiscal, era conscient de "la impossibilitat material i econòmica del projecte", del qual no hi havia cap estudi econòmic, de viabilitat ni d'ubicació. El fiscal destaca que la comunitat autònoma ni tan sols és titular de la zona on es preveia ubicar el projecte, la badia de Palma.

Per portar a la pràctica la seva intenció, Matas va contactar amb Calatrava al febrer de 2007 i va aconseguir amb ell "un acord verbal" perquè presentés un avantprojecte, un vídeo i dues maquetes d'un edifici destinat a òpera i arts escèniques, per 1,2 milions d'euros. Aprofitant la seva ascendent sobre ell, Matas va demanar al llavors conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol, que confeccionés una proposta per encarregar a l'organisme d'infraestructures del seu departament la contractació d'un avantprojecte de reordenació de la badia.