El Govern en funcions va ser informat del "pressupost prorrogat" que ha estat enviat a Brussel·les i que és una actualització dels Comptes de 2016 de conformitat amb l'últim quadre macroeconòmic, sense canvis de política econòmica, el que deixaria el dèficit el 2017 a l'entorn del 3,6% del PIB.

A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va explicar que el pla pressupostari per a la Comissió Europea inclou l'"advertència" que serà el proper Govern el que haurà d'aprovar uns pressupostos per a 2017 amb les mesures necessàries per a poder complir amb l'objectiu compromès del 3,1% del PIB.

El ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, ha estat l'únic que ha fet càlculs i, encara que no ha volgut revelar la xifra exacta, ha explicat aquesta setmana a Luxemburg que el pròxim Govern haurà de fer un esforç pressupostari del 0,5% del PIB per aconseguir l'objectiu fixat en el 3,1%, segons els càlculs que va fer la Comissió Europea al juliol.

Segons aquesta estimació, el dèficit públic previst per l'Executiu per al proper any -en absència de mesures econòmiques- es situaria a l'entorn del 3,6% del PIB, el que implica que el pròxim Executiu haurà de fer ajustos fiscals per un import superior a 5.000 milions d'euros per poder complir el 3,1%.

D'aquesta manera, el Govern en funcions fa descansar en el creixement econòmic (2,3% per al 2017) la major part de la correcció del dèficit esperada per a l'any que ve, al voltant d'un punt de PIB.

L'ajust de més de 5.000 milions vindrà reflectit en el projecte de Llei de pressupostos generals de l'Estat per al 2017, que el Govern podria aprovar abans que acabi l'any si Mariano Rajoy és investit president abans que acabi octubre, segons ha avançat també De Guindos aquesta setmana.

Sobre aquest assumpte, la vicepresidenta va assegurar que la pròrroga automàtica dels pressupostos de 2016 serà inevitable, perquè encara que es presenti el projecte de llei no hi haurà temps perquè els nous Comptes siguin aprovats pel Parlament abans de l'1 de gener.

Va afegir que si Rajoy rep el suport del Congrés aquest mes, el nou Executiu estaria en disposició d'aprovar el sostre de despesa per al 2017 al novembre. Juntament amb el límit de despesa, s'aprovarien també els objectius de dèficit de totes les administracions públiques per al 2016 i 2017.