L'Audiència Nacional ha reobert la causa pel segrest i assassinat el 1980 del presumpte etarra i dirigent dels Comandos Autònoms Anticapitalistes José Miguel Etxeberria, Naparra, a mans del Batalló Basc Espanyol i ha ordenat buscar el seu cos a Las Landas (França). Es tracta d'una decisió del jutge Ismael Moreno, que ha accedit a un acte a la petició del fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza.

En el seu escrit, el fiscal assenyalava que la família del desaparegut ha presentat noves dades que permetrien "identificar el lloc exacte" del territori de Las Landas en el qual podria estar enterrat i que es creu es trobaria a les proximitats de Mont-de-Marsan.

El jutge explica que la recerca del cos de Naparra duta a terme en el seu dia pel Tribunal de Gran Instància de Baiona (França) "va resultar infructuosa" i que, després de prendre declaració als membres del Batalló Basc Espanyol Ladislao Zabala i Ignacio Maria Iturbe (condemnats per diversos crims), les sospites van apuntar "a un grup de persones liderat pels germans Perret". Aquests eren uns suposats mercenaris francesos als que diverses informacions de premsa assenyalaven com a autors dels fets.

Finalment, la causa va ser arxivada a l'octubre de 2004 per la Sala Penal de l'Audiència Nacional en no haver pogut ser identificats els autors del segrest i assassinat, que va ser reivindicat pel Batalló Basc Espanyol.

El fiscal sosté a més que els fets no han prescrit perquè el procediment es va obrir el 1999 i per tant no han transcorregut els 20 anys establerts per a la prescripció en casos d'assassinat.

En un altre ordre de coses, el Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPB) ha reconegut el dret a rebre el subsidi d'atur a un pres d'ETA que va complir tota la seva condemna a França entre desembre de 2001 i febrer de 2014. La sala Social de l'alt tribunal basc va acceptar el recurs de súplica presentat per l'exprés contra la sentència del jutjat d'Eibar (Guipúscoa), que va donar la raó al Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) quan li va denegar el subsidi d'atur per excarceració per haver estat pres fora d'Espanya.

En la sentència s'assenyala que en aquest cas "l'únic que es discuteix és si l'alliberament de presó complerta a l'estranger és o no causa d'obtenció del subsidi".