El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, va anunciar la seva decisió de prorrogar fins al 31 de desembre l'alto el foc bilateral amb la guerrilla de les FARC, en vigor des del passat 29 d'agost. "He pres la decisió de prorrogar el cessament al foc bilateral fins al 31 de desembre", va indicar el mandatari en una al·locució al país.

El president colombià va assegurar que ho havia fet a sol·licitud d'un grup d'estudiants amb els quals es va reunir dijous a la Casa de Nariño, seu de l'Executiu colombià. Segons Santos, un d'ells li va recordar que a l'Exèrcit i a la guerrilla "hi ha joves pendents del que passi, esperant no haver de tornar a disparar", i per això va decidir prorrogar l'alto el foc.

El president va presentar un balanç del diàleg que ha mantingut amb diferents sectors polítics i socials del país per desencallar el procés de pau amb les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC). "Que quedi clar: això no és un ultimàtum ni una data límit, però espero que tot aquest procés per tenir un nou acord s'acabi molt abans perquè com em va dir una estudiant, "el temps conspira contra la pau i la vida"", va explicar el cap d'Estat.

L'alto el foc i d'hostilitats bilateral i definitiu entre el Govern i les FARC va començar el 29 d'agost, i amb aquesta finalitat el Ministeri de Defensa va emetre llavors una resolució reglamentant aquesta mesura, que va estar vigent fins al passat 2 d'octubre, dia en què es va celebrar un plebiscit que va frenar l'aplicació de l'acord de pau.

Com que els colombians van rebutjar l'acord en el plebiscit, tot i que per un estret percentatge de vots, el 4 d'octubre Santos va decidir prorrogar fins al dia 31 d'aquest mes la resolució de l'alto el foc per evitar qualsevol incident armat entre les parts.