Dos guàrdies civils fora de servei i les seves parelles van ser agredits la matinada de dissabte a la localitat navarresa d'Alsasua per un grup de persones, segons va informar la delegació del Govern. Els agressors "podrien" estar vinculats a l'esquerra abertzale, segons la mateixa delegació, que va precisar que un dels agents va haver de ser intervingut quirúrgicament per les lesions sofertes.

Els agents, un oficial i un suboficial, es trobaven al bar Koxka quan van ser agredits "per un grup nombrós de veïns", segons la delegació del Govern, que va precisar en una nota de premsa que un d'ells va patir lesions a la cama i cara, necessitant intervenció quirúrgica, i l'altre agent i les parelles de tots dos presentaven lesions i hematomes. Tot ells van ser traslladats al complex hospitalari de Navarra mentre la policia foral, que hi va acudir en suport de la guàrdia civil, es feia càrrec de la investigació dels fets i detenia a dues persones.

Per la seva banda, la Unió de Guàrdies Civils (UGC) va indicar que els fets van tenir lloc cap a les cinc de la matinada de dissabte en un bar on es trobaven amb les seves parelles un tinent i un sergent. "Segons tenim constància, les persones que presumptament han fet aquesta agressió podien estar vinculades al moviment denominat Ospa Eguna (dia de la fugida), de l'esquerra radical abertzale, per reclamar l'expulsió de les forces de seguretat estatals del País Basc i Navarra, una vella reclamació d'ETA", segons van precisar la UGC en un comunicat. També van afegir que desitgen que "la llei actuï amb tot el pes i rigor sobre els agressors", als quals acusa d'actuar de tal manera "pel mer fet de ser guàrdies civils" les víctimes. Per això, van expressar la seva "rotunda condemna per aquest acte d'uns salvatges i desaprensius per promoure una cultura d'odi cap a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i en aquest cas en particular cap al cos de la Guàrdia Civil".

Així, la UGC va desitjar als ferits una ràpida recuperació, alhora que va assenyalar que estudiaran "els possibles actes jurídics que es puguin emprendre en defensa" dels seus companys agredits.

Condemnen les agressions

Després de conèixer els fets, el Govern foral, la delegada del Govern a Navarra, així com UPN, Geroa Bai, PSN i PP van condemnar l'agressió. Per al govern de Navarra, que presideix Uxue Barkos, aquests actes "no tenen cabuda en una societat democràtica", i va expressar la "més rotunda condemna" i la seva "proximitat, solidaritat i suport" als agredits i els va desitjar una ràpida recuperació. La mateixa presidenta Barkos es va desplaçar fins a l'hospital per visitar els agredits acompanyat del conseller de Salut Fernando Domínguez. La delegada del Govern, Carmen Alba, també va visitar l'agent que va quedar hospitalitzat i va mostrar la seva "més enèrgica condemna i repulsa" pels fets.

UPN va condemnar la "covard i brutal pallissa" i van precisar que "no podem consentir ni emparar" aquest tipus d'accions. Des de Geroa Bai van lamentar "profundament" i condemnar "l'agressió i van mostrar la seva solidaritat amb els ferits, als quals van desitjar la ràpida recuperació". El PSN va "rebutjar" els fets i va demanar "un compromís ferm social i polític per la convivència pacífica, sustentada en el respecte, com a base fonamental d'una societat democràtica".

Finalment, el PP de Navarra va mostrar la seva "preocupació" pels fets i va destacar que és "repulsiu" que una part de la societat navarresa manifesti amb agressions físiques "el seu odi a tot el que tingui relació amb Espanya". També les associacions de guàrdies civils i el sindicat de la Policia Foral van condemnar els fets.