La Junta d'Andalusia, que està personada com a acusació particular, ha demanat el sobreseïment de la peça dels ERO en la qual estan processats els expresidents autonòmics Manuel Chaves i José Antonio Griñán, així com 24 exalts càrrecs de diverses etapes del govern. En l'escrit, els serveis jurídics de la Junta no aprecien prevaricació o malversació i diuen que "no existeix cap prova que la major part dels encausats tinguessin coneixement de la il·licitud penal, ni tan sols administrativa, en la concessió d'ajudes i subvencions".

La Junta creu que ni hi ha una "trama criminal" ni es va crear un procediment específic per eludir els controls de la Intervenció i concedir de forma arbitrària les ajudes dels ERO. "Aquesta part no troba prova de càrrec que permeti afirmar que s'ha implantat un procediment específic per a la concessió de determinades ajudes i/o subvencions i amb una finalitat il·legítima", indica l'escrit.

Entre altres, la Junta entén que els fets imputats als encausats no constitueixen prevaricació, i tampoc poden ser constitutius d'un delicte de malversació de diners públics, ja que aquest últim extrem exigeix la preexistència d'una conducta prevaricadora seguida d'una altra que ha de tenir ànim de lucre. No obstant això, sí que admet que es van produir "múltiples irregularitats administratives" que tenen "indiciàriament" transcendència penal, però que per afectar el procediment de concessió d'ajudes, les possibles responsabilitats penals s'han de dilucidar-se al si de cada un dels processos que afecten aquests expedients.

Les reaccions ahir no es van fer esperar. El portaveu del PP-A, Elías Bendodo, va dir que Susana Díaz "retorna a l'últim minut el favor" que li van fer Chaves i Griñán i va traslladar la "profunda preocupació" del PP andalús al voltant de la "deriva" a la qual a Junta està portant les causes polítiques per corrupció a Andalusia. El PSOE-A va replicar que el PP no respecta res i no li importa tacar a qui sigui.

Finalment, la secretària general de Podem a Andalusia, Teresa Rodríguez, va dir que, al marge de les decisions judicials, Chaves, Griñán i la presidenta actual tenen "responsabilitats polítiques" pel dany "imperdonable" dels ERO.