El president del Govern, Mariano Rajoy, i els seus ministres van complir ahir 300 dies en funcions pendents de la decisió que ha d'adoptar el Comitè Federal del PSOE i que podria posar fi en breu a aquesta situació d'interinitat. Almenys seran quinze dies més els que l'executiu seguirà actuant amb les seves facultats limitades perquè el calendari aboca al fet que, en cas que pogués haver-hi una investidura de Rajoy, no seria fins a finals d'aques mes.

Tot passa per la reunió que ha de mantenir el Comitè Federal socialista per debatre si, mitjançant una abstenció, els diputats d'aquest partit permeten que el cap del Govern en funcions aconsegueixi de nou la confiança del Congrés.

Tot esperant el PSOE

Encara no hi ha data fixada per a a la cita del màxim òrgan socialista entre congressos, però tot apunta al fet que la gestora que es va fer càrrec del partit després de la dimissió de Pedro Sánchez decidirà el dimarts (dia pel qual té fixada una reunió) que se celebri el diumenge 23 d'octubre.

Això seria tan sols un dia abans que el Rei iniciï la seva ronda de contactes amb els representants dels partits per certificar si hi ha la possibilitat que Rajoy pugui ser investit i, en aquest cas, encarregar-li que vagi a un nou ple del Congrés. Si el PSOE decidís en el seu comitè ratificar el "no" al líder del PP, el dia 31 (passats dos mesos exactes de la primera votació de la investidura fallida de Rajoy) es dissoldrien automàticament les Corts i es convocarien noves eleccions per al 18 de desembre.

En aquest cas, el període de temps en funcions del Govern no baixaria dels 400 dies, tenint en compte els terminis mínims que es necessitarien per a la constitució de les noves Corts i els tràmits següents. Fins ara, l'etapa més llarga que havia transcorregut entre uns comicis i la investidura del president del Govern havia estat de 62 dies, que van ser els que van passar des de les eleccions del 3 de març de 1996 fins que José María Aznar va ser investit per primera vegada cap de l'executiu el 4 de maig d'aquell any. No obstant això, Espanya encara queda lluny del rècord de 541 dies que va passar Bèlgica amb un govern en funcions des de les eleccions que va celebrar el 13 de juny de 2010.

El fet d'estar en funcions impedeix al Govern aprovar mesures com ara projectes de llei, per la qual cosa no ha pogut presentar uns nous pressupostos per al proper any. Des que, en aplicació de la denominada Llei del Govern, tant Rajoy com els seus ministres van quedar cessats el 21 de desembre, l'endemà de les eleccions generals, el president en funcions ha perdut tres membres del seu gabinet perquè també li està vetat fer nomenaments en estar en funcions.

Per aquest motiu, les feines que exercien José Manuel Soria al capdavant del Ministeri d'Indústria (que va renunciar després de ser relacionat amb els denominats "papers de Panamà"); Ana Pastor al capdavant del Ministeri de Foment (que va abandonar el càrrec per ser presidenta del Congrés) i Alfonso Alonso a Sanitat i Assumptes Socials (que va deixar la seva cartera per ser candidat del PP a lehendakari) han hagut de ser assumides per altres ministres. Així, el d'Economia, Luis de Guindos, es va fer càrrec d'Indústria; el de Justícia, Rafael Catalá, es va responsabilitzar de Foment; i la d'Ocupació, Fátima Báñez, de Sanitat i Assumptes Socials.

Tant Rajoy com els qui romanen al seu costat al Govern podran dir que, encara que sigui en funcions, han format part de l'executiu en tres legislatures: la nascuda de les eleccions del 20 de novembre de 2011; la que es va desenvolupar després dels comicis del passat 20 de desembre -i que va ser la més breu de la democràcia; i la vigent en l'actualitat després de la cita amb les urnes del 26 de juny passat.

Política "amb majúscules"

En aquest context, la secretària general del PP i presidenta del partit a Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal, defensava ahir amb vehemència la política "amb majúscules", la que treballa per solucionar els problemes de la gent i l'interès general enfront de la política del "marxa tu que m'hi poso jo".

Cospedal va intervenir en l'acte organitzat per la Confederació de Famílies i Dones del Medi Rural (Afammer) amb motiu del Dia de la Dona Rural, on va argumentar que "en els últims mesos es parla de la nova i la vella política i la política és treballar per la gent, conèixer els ciutadans i escoltar els seus problemes i reptes i oferir solucions per afrontar-los".

La presidenta regional del PP va instar a fer política treballant pel bé comú i per l'interès general, "resolent problemes i no creant-los", i va assenyalar que així s'ha treballat des del seu partit. Cospedal va afegir, en aquest sentit, que "ens mereixem un govern que ens doni confiança i faci desaparèixer la incertesa".