Tropes de l'exèrcit iraquià, amb l'ajuda de forces aliades, van començar ahir una ofensiva armada per arrabassar a l'Estat Islàmic (EI) la ciutat del nord de Mossul.

El primer ministre iraquià Haider al-Abadi, flanquejat per alts caps militars, es va dirigir a la nació a través de la televisió iraquiana per informar el país que havia ordenat el començament de l'ofensiva. «El moment de la victòria ha arribat», «He declarat el començament d'aquesta victoriosa operació per deslliurar-vos de la violència i el terrorisme de Daesh», va dir.

L'operació militar per reconquerir Mossul, la segona població més gran de l'Iraq, en control de l'EI des del juny de 2014, havia estat planejada des de feia mesos.

Abans del començament de l'operació es van llançar sobre la ciutat milers de pamflets advertint els ciutadans que el començament de l'ofensiva era imminent.

En el primer dia d'aquesta ofensiva, les forces iraquianes, recolzades per les kurdes «peixmergues» i els avions de la coalició internacional, van avançar cap a Mossul i van passar pel front d'Al Jazer, al nord-est de Mossul, i van aconseguir conquerir fins a nou localitats a la regió d'Al Hamdaniya, tal com va anunciar la Prefectura de les Operacions per a l'Alliberament de la Província de Nínive, de la qual Mossul és capital. Així mateix, les tropes iraquianes van encerclar dues localitats pròximes a Mossul, després que els seus habitants es rebel·lessin contra els combatents de l'EI i matessin nou d'ells, inclòs un possible dirigent.

Mentrestant, l'alt comissionat de l'ONU per als Refugiats, Filippo Grandi, va dir ahir a Bagdad que la protecció dels civils ha de ser una prioritat en l'estratègia de l'ofensiva militar per l'alliberament de la ciutat iraquiana de Mossul.