La fi del govern en funcions a Espanya, que ja ha superat els 300 dies, continua a mans del PSOE, partit que, comandat per una gestora que presideix el president asturià Javier Fernández, desfulla una margarita gens agradable: abstenció «sí», abstenció «no», és la qüestió que treu la son als dirigents socialistes. Ahir, andalusos i catalans van posar les cartes sobre la taula, al descobert, sense matisos: la Comissió Executiva del PSOE d'Andalusia rebutjava unànimement la convocatòria d'unes terceres eleccions generals, fet que equival a dir que aposta per l'abstenció en el debat d'investidura (si s'acaba produint); la direcció del PSC, per la seva part, manté inalterable el «no» a facilitar que Mariano Rajoy continuï instal·lat al palau de la Moncloa.

El secretari d'Organització, Juan Cornejo, va defensar obertament l'abstenció per facilitar la investidura de Mariano Rajoy. «És clar que l'Executiva del PSOE d'Andalusia està dient que no es bloquegi la formació de govern si no hi ha alternativa», va remarcar el número 2 del PSOE-A, que sobre una possible abstenció només d'una part dels diputats socialistes al Congrés, va asseverar: «A mi no m'agrada el que no sigui anar de dret, de cara». I va llançar també un missatge cap al PSC: respecte de la possibilitat que alguns diputats votin en contra de la investidura malgrat que el Comitè Federal optés per l'abstenció, «jo, abans de desobeir el que diu el màxim òrgan del partit, lliuraria l'acta» de diputat, va assegurar Cornejo.

Lliurar l'acta de diputat

En aquesta línia, va recordar que és precisament el Comitè Federal l'òrgan que aprova les candidatures del partit a les eleccions, per la qual cosa resulta «obvi» que els diputats que van ser triats han de «complir els acords de l'òrgan que els va posar, que va confiar en ells per representar el PSOE». «Jo pregaria que abans de fer això (votar «no» a la investidura) lliuressin l'acta perquè no es van presentar individualment (a les eleccions), van anar en la candidatura del PSOE», va insistir Juan Cornejo. I preguntat expressament per la posició del PSC i del seu líder, Miquel Iceta, va recordar que és membre del Comitè Federal «i si participa i vota, ha d'acatar el resultat». No obstant això, el número 2 del PSOE andalús va exposar que «cal seguir parlant amb el PSC, no és el moment de plantejar-se tot, sinó de dialogar, de convèncer i intentar que formi part del projecte en el qual està». Perquè, va afegir, al final «ha de vèncer el seny, la coherència» i s'haurà d'«acatar el resultat, tant si surt 'no' com si surt l'abstenció». Cornejo entén que el PSOE és «decisiu» en tots els aspectes i no només en la investidura, perquè amb la seva representació «faria valer el seu poder per dur a terme polítiques de canvi» a Espanya: «tan important és governar com liderar l'oposició i ser decisius en totes les polítiques», va subratllar.

En aquest context, força complex, el líder del PSC, Miquel Iceta, avançava ahir que es reunirà aquesta setmana amb el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, per traslladar-li la negativa dels socialistes catalans a facilitar un govern del PP i la seva «clara» posició que «entre Rajoy o noves eleccions, noves eleccions», argument oposat al que defensa el PSOE d'Andalusia. Iceta va comparèixer davant dels mitjans en roda de premsa a la seu del partit després de la reunió de l'executiva del PSC i dos dies després d'haver estat reelegit en les primàries dels socialistes catalans per avisar que seguirà «insistint» que el PSOE «mantingui la posició acordada al Comitè Federal de votar 'no' a Rajoy» i que el PSC es manté en aquesta postura «per coherència». El PSC, va reiterar, «mantindrà fins al final la posició que el PSOE va adoptar. Seguirem en el 'no', costi el que costi, perquè ens val la pena. Ningú no ens ha donat un sol argument que permeti canviar de posició».

Si el PSOE decideix abstenir-se, argumenta Iceta, pot trobar diverses maneres de fer-ho, «però no estem aquí ara. Estem dient que el que convé al PSOE i a Espanya és que el PSOE voti 'no', perquè si el PSOE deixa governar Rajoy, tindrem el pitjor dels governs possibles i una oposició amb greus dificultats per exercir el seu paper. Per a Espanya, el millor és votar 'no' a Rajoy», va concloure. Arribats a aquest punt, el líder del PSC considera, però, que la seva formació i el PSOE han d'«acostumar-se» a «treballar junts sempre», fins i tot si existeixen «discrepàncies».

Rivera pressiona

De la seva banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, pressiona els socialistes en l'entrada en una setmana «decisiva» per engegar la legislatura i «desbloquejar» Espanya. I, de la mateixa manera que ha entén que la «pilota» està al teulat dels socialistes, que encara no han posat data al comitè federal que fixarà la posició del PSOE davant una eventual investidura de Rajoy, insisteix també que espera que el PP compleixi amb el pacte signat amb C's a l'agost i totes les mesures contra la corrupció. Sota aquesta premissa, Ciutadans manté el suport a Rajoy malgrat les acusacions que estan sortint en el judici de la Gürtel.