El jutge d'Instrucció número 3 de Palma, José Castro, ha obert judici oral a l'expresident del Govern balear Jaume Matas per prevaricació i tràfic d'influències en el cas "pera, després que la Fiscalia hagi formulat acusació contra ell i l'Advocacia de la comunitat s'hi hagi adherit. En un acte dictat ahir, Castro obre judici oral contra Matas com a únic acusat per la peça número 3 de l'anomenat cas Palma Arena, per la contractació d'un avantprojecte per construir una infraestructura per albergar arts escèniques, va informar el Tribunal Superior de Justícia de Balears. En aquest context, Castro aprecia que existeixen «indicis racionals» contra Matas d'haver comès prevaricació i tràfic d'influències que tenen «entitat suficient» perquè l'acusat hagi d'enfrontar-se a una vista per tal que «esclareixi definitivament la veritat de l'esdevingut».

El magistrat ha acordat, a més, reclamar a Matas una fiança de 160.000 euros com a mesura cautelar, amb la finalitat d'assegurar les responsabilitats civils que es plantegen contra ell en la causa.

L'expresident del Govern balear i exministre de Medi ambient té pendents tres judicis en els quals la Fiscalia Anticorrupció demana en total 5 anys i 3 mesos de presó contra ell, a més de la sentència del cas Nóos, el judici del qual va acabar al juny i on afronta una petició de 5 anys més depresó.

Tres processos en 7 dies

En qüestió d'una setmana, doncs, el jutge d'Instrucció número 3 de Palma, José Castro, ha obert tres judicis a l'expresident per tres peces diferents de l'anomenat «cas Palma Arena», les número 3, 8 i 9, per delictes de prevaricació, tràfic d'influències i frau a l'administració. A més, per tot plegat, el jutge li ha reclamat fiances que sumen més d'1,4 milinos euros com a mesura cautelar per les responsabilitats civils que derivin de possibles condemnes.

L'últim cas que Castro va resoldre ahir és per prevaricació i tràfic d'influències en l'anomenat «cas "pera» per contractar a l'arquitecte Santiago Calatrava la realització d'un avantprojecte per construir una infraestructura d'arts escèniques en la badia de Palma. Els dos anteriors tenen relació amb la construcció del velòdrom que va donar nom al cas Palma Arena.

El fiscal Anticorrupció Pedro Horrach demana en total 4 anys de presó per a l'exministre per delictes de frau a l'administració i prevaricació en la contractació suposadament arbitrària primer de l'arquitecte Ralph Schürmann en 2004 per construir el Palma Arena i després, el 2005, del despatx d'arquitectura GR1.