El Congrés insta a igualar a 16 setmanes els permisos de paternitat i maternitat

La inciativa de Podemos s'ha aprovat amb l'abstenció del PP, Ciutadans i Foro Asturias

19.10.2016 | 18:41

El Congrés, amb l'abstenció del PP, de Ciutadans i del Foro Asturias, ha instat el Govern a que ampliï a 16 setmanes el permís de paternitat amb l'objectiu de equiparar-lo amb el de maternitat i que tots dos siguin intransferibles.

    La iniciativa de Podemos-En Comú Podem- A Marea s'ha aprovat a través d'una esmena transaccional, amb la qual urgeix l'Executiu a tramitar de forma immediata una reforma integral del sistema de permisos i prestacions per a la cura i atenció de menors en cas de naixement, adopció o acolliment.

    Així, la proposició no de llei, que ha rebut el sí de 173 diputats i només dos vots negatius, a més de 164 abstencions, reclama que la durada sigui igual per a cada progenitor i que el permís sigui intransferible, amb una prestació del 100% de la base reguladora i amb la mateixa protecció del lloc de treball durant el gaudi.

    S'haurà d'establir un calendari complet fins a arribar al permís igual i intransferible de 16 setmanes, avaluant així mateix el seu cost econòmic.

    Mentrestant, haurà de pressupostar ja per a l'exercici 2017 la prolongació del permís de paternitat de 13 dies a quatre setmanes, d'acord amb el que estableix la llei d'Igualtat, i sol·licita l'adequació dels formularis administratius "a un llenguatge no discriminatori" d'acord amb les noves realitats familiars.

    L'encarregada de defensar la iniciativa, la diputada Sofia Fernández, ha denunciat que la regulació actual "tendeix a l'aprofundiment d'un desequilibri", el que fa que moltes de les dones acudeixin a excedències, reduccions de jornada o fins i tot abandonin els seus llocs de treball després d'haver esgotat el permís.

    Això fa més que pateixin la "discriminació estadística" i apareguin com a "mà d'obra d'alt risc", d'aquí que la taxa d'atur femení superi en 3,5 punts al masculí.

    La diputada del PSOE Ángeles Álvarez ha aplaudit la mesura, que suposa el reconeixement d'un dret que "va venir de la mà de la Llei d'Igualtat que va posar en marxa el govern de Zapatero".

    Ha recordat que només el 1,8% dels pares assumeixen alguna de les deu setmanes de permís de maternitat transferibles, alhora que ha demanat un altre tipus de prestacions específiques per maternitat, com ara per a joves demandants d'ocupació encara que no hagin cotitzat.

    Des del PNB, Íñigo Barandiaran ha defensat que els dos permisos no han de ser simultanis perquè en esgota-lo les dones tornarien a assumir "el protagonisme de la cura dels fills".

    Mentrestant, el PP ha volgut deixar clar que no qüestiona el fons de la proposta, però sí la forma.

    La parlamentària Carolina España creu que cal ser "seriosos i responsables" perquè dispara el cost dels 200 milions actuals a 1.500, pel que creu que la mesura ha de estudiar-se en el marc del Pacte de Toledo.

    Ha aprofitat la seva intervenció per criticar la situació de bloqueig polític: "amb un Govern en funcions i uns pressupostos congelats, és difícil que aquest país pugui avançar en igualtat i conciliació", ha conclòs.

    Ciutadans també s'ha abstingut perquè, en paraules del seu portaveu, Elena Faba de la Encarnación,, el seu partit ja va proposar ampliar els permisos a les 26 setmanes, cosa que, ha criticat, va rebutjar Podem.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Un manifestant disfressat de Donald Trump participa en una protesta a Miami.
Trump considera «trista» la retirada d'estàtues confederades

Trump considera «trista» la retirada d'estàtues confederades

El president dels EUA carrega contra dos senadors del seu propi partit que van criticar la seva...

Díaz Usabiaga demana «ambició» al sobiranisme basc en sortir de la presó

Díaz Usabiaga demana «ambició» al sobiranisme basc en sortir de la presó

Dos centenars de dirigents i simpatitzants de l'esquerra abertzale, entre ells Arnaldo Otegi,...

Almenys 37 morts en disturbis en una presó del sud de Veneçuela

La massacre es va produir per l'acció d'una unitat d'elit del Govern per intentar prendre el...

Mor un policia de Hamas en un atemptat suïcida a la frontera entre Gaza i Egipte

Un membre de l'Estat Islàmic s'immola en ser aturat de matinada en...

Dona a llum la nena de 10 anys violada a qui el Suprem indi va prohibir avortar

La nena de 10 anys violada a la qual el Tribunal Suprem indi va prohibir avortar fa tres setmanes...

Austràlia Una diputada amb burca, al Parlament

Austràlia Una diputada amb burca, al Parlament

La senadora australiana Pauline Hanson, líder del partit ultraconservador Una Nació,...

Enllaços recomanats: Premis cinema