El Fons de Reserva de la Seguretat Social ja té data de defunció: desembre de 2017. En aquells dies, i segons els càlculs del propi Govern en funcions, el dèficit acumulat haurà deixat gairebé buida la guardiola de les pensions i, per tant, farà impossible l'abonament de la paga extra de Nadal. Així s'extreu del Pla Pressupostari 2017 que dissabte passat va enviar l'Executiu a Brussel·les, segons El?Mundo. En aquest document, que es va remetre poques hores abans que expirés el termini, s'exposa que la Seguretat Social registrarà un dèficit de l'1,7% del Producte Interior Brut (PIB). Això, a més d'incrementar de manera notable l'anterior objectiu de l'1,1%, provocarà una desviació de gairebé 19.000 milions d'euros, és a dir, la major de la història.

Com a conseqüència, el Fons, que al tancament de 2015 comptava amb 32.481 milions, es quedarà en poc més de 13.500 milions a finals d'enguany. Amb aquesta minsa xifra, la guardiola haurà d'afrontar un exercici, el del 2017, en què el Govern estima que el dèficit serà de l'1,4%. Tenint en compte que el PIB pujarà a 1,157 bilions, la nova desviació superaria els 16.000 milions. Dit d'una altra manera, el Fons es quedaria en números vermells i no podria completar, almenys per ell sol, la paga de final d'any.

Així, si es confirmen aquestes xifres aportades pel Ministeri d'Economia, que en el cas de 2017 s'especifica que són previsions, es compliria el que en nombroses ocasions ha advertit l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal: que l'actual sistema de pensions no és sostenible. Aquest organisme ha assenyalat que una possible solució és la de finançar les pensions no contributives.