La majoria de diputats i senadors del PSOE que van intervenir en la reunió del grup parlamentari es van mostrar a favor de l'abstenció per facilitar la investidura a Mariano Rajoy i que s'acati la disciplina de vot davant les amenaces del PSC i d'altres càrrecs de trencar-la. A cinc dies perquè el Comitè Federal del partit decideixi la seva posició, dels disset parlamentaris que van intervenir en la reunió, només tres van defensar que el PSOE mantingui el no a Rajoy, mentre que la resta van advocar per la via de l'abstenció per tal d'evitar noves eleccions.

Celebrada al Senat, la trobada va estar encapçalada pel president de la gestora, Javier Fernández, que va assegurar que la disjuntiva que han de plantejar-se els socialistes en aquest moment és «abstenció o eleccions».

La jutgessa i diputada madrilenya Margarita Robles, l'exalcalde de Sant Sebastià Odón Elorza i el gironí Marc Lamuà van ser els tres diputats que van defensar votar en contra de Rajoy. No obstant això, una dotzena de parlamentaris no van poder intervenir per manca de temps, entre ells alguns afins al dimitit secretari general Pedro Sánchez, com l'asturiana Adriana Lastra i la murciana María González Veracruz.

Elorza va apel·lar a l'article 33 del reglament del seu grup per demanar que es deixi als diputats «llibertat de vot per raons de consciència», mentre que Lamuà va reclamar a la gestora que busqui la «millor fórmula» de votació que permeti reflectir la pluralitat que hi ha al partit, en lloc de pretendre una «hegemonia artificial i artificiosa».

Per la seva banda, Robles no només es va reafirmar en votar no a la investidura de Rajoy, sinó que va advertir que ni pensa absentar-se d'aquesta votació ni dimitirà com a diputada.

Entre els defensors de l'abstenció, només el basc Eduardo Madina es va mostrar partidari que s'abstinguin únicament els onze o dotze diputats necessaris perquè Rajoy sigui investit, mentre que la resta va defensar que en una decisió així els socialistes han d'actuar «tots a una».

En aquesta línia es van pronunciar els andalusos Francisco Menacho, José Caballo, José Martínez Olmos i Gregorio Cámara, l'extremeny Ignacio Sánchez Amor, així com els senadors Marcelino Iglesias i Vicente Álvarez Areces, entre d'altres.

«En la nostra cultura està acatar el que diguin els òrgans del partit, perquè nosaltres ens vam presentar a unes eleccions com a diputats per unes sigles, per un partit», va advertir l'andalús Antonio Pradas, que va advocar perquè el missatge dels socialistes sigui «no a unes terceres eleccions».

L'exsecretari d'Organització César Luena va replicar que la pregunta correcta és «si amb el suport indirecte del PSOE a través de l'abstenció ha de seguir governant el PP», i va asseverar que tant els votants com els militants tenen la «resposta molt clara».

Luena, que es troba entre els defensors del no a Rajoy que acataran la decisió que adopti el Comitè Federal, va opinar que aquesta decisió, tot i ser «legítima» orgànicament, «estarà deslegitimada en el fons polític, per no escoltar els militants, que són els que han de tenir la veu».

Entre els defensors de l'abstenció hi va haver crides a «desdramatitzar» la situació, com la de l'expresident de Castella-la Manxa José María Barreda, que va incidir que la decisió que ha de prendre el Comitè Federal diumenge és una decisió «tàctica, no ideològica».

A Lamuà en canvi, fer servir la paraula abstenció amb el PP li provoca «urticària», segons va explicara la reunió, en què va advertir als que treballen per ella que «quan es clava el genoll una vegada, un està més confortable amb el genoll clavat que tornant-se a posar dret». A la reunió no va assistir Pedro Sánchez, que guarda silenci i no va a actes públics.