Tots els partits del Congrés, llevat del PP, van votar a favor de la reprovació del ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, per la seva actitud «antidemocràtica» per les seves converses amb l'excap de l'Agència Antifrau catalana. La Comissió d'Interior del Congrés va debatre una proposició no de llei del Partit Demòcrata Europeu Català (Pdecat), integrat en el Grup Mixt del Congrés, que demanava reprovar Fernández Díaz «per les seves accions i actituds antidemocràtiques i faltes d'ètica política, en contra dels qui pensen diferent del ministre», i que el president el cessi immediatament.

Els portaveus de tots els grups, llevat del PP, van compartir la crítica del partit proponent i van votar a favor de reprovar el titular d'Interior. El portaveu del Pdecat, Sergi Miquel, va explicar que la gravació entre Fernández Díaz i Daniel de Alfonso posa de manifest «la utilització partidista de les institucions de l'Estat» i «la falta de democràcia, de transparència i de veracitat».

En un altre ordre de coses, la negativa d'ERC va impedir aprovar una declaració institucional al Senat per condemnar l'agressió patida per dos guàrdies civils a Alsasua i de ple suport als agents ferits.

El senador d'UPN, Francisco Javier Yangüas, impulsor de la iniciativa, va comptar amb el suport de tots els grups excepte ERC, el portaveu del qual, Santiago Vidal, va rebutjar la proposta perquè volia que fos «més general». Fonts del grup català van argumentar que, tot i que «sempre cal lamentar qualsevol tipus d'incident» d'aquestes característiques, hi ha encara «versions contradictòries» sobre el que va passar dissabte a la localitat navarresa. «Primer, cal aclarir que ha passat», van afegir les mateixes fonts, que van circumscriure els fets dins de l'«àmbit local» i es van negar a «instrumentalitzar» la situació.

La proposta anava en la línia de l'aprovada al Parlament de Navarra, així com en la Comissió d'Interior del Congrés, on sí que va poder tirar endavant, encara que amb el vot en contra d'EH Bildu i d'ERC. En el cas del Senat, perquè un text sigui aprovat com a declaració institucional pel Ple ha de comptar amb la signatura de tots els grups de la cambra.