El comissari europeu de Seguretat, Julian King, va alertar que l'ofensiva militar per recuperar la ciutat iraquiana de Mossul pot portar combatents estrangers del grup terrorista Estat Islàmic (EI) a tornar a la Unió Europea. En una entrevista amb el diari alemany Die Welt, King va explicar que no és d'esperar que la caiguda de Mossul porti a un «èxode massiu de combatents de l'EI cap a Europa», però va destacar la necessitat d'estar preparats davant aquest «seriós risc».

Segons les seves xifres, en aquests moments s'estima que hi ha 2.500 ciutadans de països europeus en regions de combat, i casos similars del passat, com l'Afganistan, mostren que només alguns tornen, ja que uns moren i altres busquen nous llocs per combatre.

King es va reunir a Berlín amb el ministre alemany d'Interior, Thomas de Maizière, qui, preguntat per l'advertència del comissari, va considerar que l'ofensiva sobre Mossul no suposa un perill addicional per a Alemanya, on «el risc és ja alt». Segons va assenyalar, Europa ha patit ja directament, a través d'atemptats, les conseqüències de la guerra a l'Iraq i Síria contra l'Estat Islàmic i la resposta ha de ser la cooperació internacional davant del terrorisme.

Per part seva, Rússia va advertir sobre una possible catàstrofe humanitària de «gran magnitud» a Mossul a causa de l'operació militar llançada amb suport dels EUA per arrabassar la segona ciutat iraquiana a l'EI. «S'acosta una catàstrofe humanitària de grans dimensions. Algú ha pensat on anirien els refugiats, en quin nombre i qui els donarà refugi?», va afirmar Maria Zajárova, la portaveu de la Cancelleria russa.

La diplomàtica va destacar que la zona al voltant de Mossul és «terra cremada» i va recordar les acusacions abocades contra Rússia pel patiment dels civils a causa dels bombardejos aeris contra la ciutat siriana d'Alep. «Qui es farà responsable de la població civil, que simplement vol abandonar aquest lloc?», es va preguntar.

Les forces iraquianes i els seus aliats van continuar el seu avanç cap a la ciutat de Mossul, acompanyats de bombardejos aeris a tota la regió. Les tropes iraquianes, unitats antiterroristes i de la Policia, amb la cobertura aèria de l'aviació governamental i de la coalició internacional, van avançar en els fronts sud i est.