El magistrat de la sala segona del Tribunal Suprem, Cándido Conde-Pumpido, ha citat a declarar per al pròxim dia 21 de novembre a les 10.30 hores a la senadora del PP i exalcaldessa de València Rita Barberá, dins de la causa per un presumpte delicte de blanqueig de capitals al grup municipal popular a l’Ajuntament de València. Segons que ha informat el Suprem, l’instructor cita Barberá en qualitat de investigada per rebre declaració voluntària. El magistrat ha imposat a més una fiança de 3.000 euros al PSOE per poder exercir d’acusació popular, tal i com ha sol•licitat. La causa deriva del jutjat número 28 de València que, en una exposició raonada, informava al Suprem sobre els indicis contra Barberá (aforada per la seva condició de senadora) per presumpte participació en una trama blanqueig en la seva etapa d’alcaldessa. La Fiscalia va donar suport el passat juliol a l’obertura d’investigació i designació d’instructor.

El Suprem va obrir el passat 13 de setembre una causa contra Rita Barberá derivada de l’exposició raonada del jutjat valencià. En aquell moment, la sala segona remarcava que els fets descrits pel jutjat feien “imprescindible” continuar la investigació i esclarir la participació de l’exalcaldessa, sense perjudici que fossin o no constitutius de delicte.

L’exalcaldessa de València Rita Barberá es va donar de baixa del PP a petició de la direcció estatal un dia després de l’obertura de la causa però va anunciar que mantenia el seu escó de senadora. Barberá comunicava que adoptava aquesta decisió per poder defensar-se de manera lliure i no perjudicar els interessos del partit, alhora que manté el seu aforament per la condició de senadora.

El jutjat número 18 de València investiga la presumpta transferències de 1.000 euros a un compte bancari del grup del PP a l’Ajuntament de València a canvi de tornar als donants de dos bitllets de 500 euros en efectiu. Aquestes operacions que es van dur a terme entre el 23 de març i el 16 d’abril del 2015 i hi estan implicades una cinquantena de persones, entre les quals podria haver participat Rita Barberá. El jutge mira de determinar si aquestes transferències van servir per fer aflorar diners en efectiu i si el seu origen era il•lícit.

3.000 euros de fiança al PSOE per exercir d’acusació popular

En una resolució també comunicada aquest dijous, el magistrat de la sala segona del Tribunal Suprem, Cándido Conde-Pumpido, imposa una fiança de 3.000 euros en metàl•lic al PSOE per exercir l'acusació popular en la causa. A la resolució, Conde-Pumpido alerta sobre el "seriós risc de judicialització de la política" que suposa la pràctica que un partit polític exerceixi d’acusació contra una persona rellevant d'un partit de signe contrari i remarca que no existeix en altres estats del nostre entorn. El magistrat afegeix que el risc existeix perquè "transforma l'àrea de debat processal en un terreny de confrontació política".

El PSOE havia demanat que no se li assenyalés el pagament de fiança alguna per exercir l'acusació popular. El magistrat al•ludeix a l'Avantprojecte de reforma de la Llei d'enjudiciament criminal de 2011 i a la Proposta de Codi Processal Penal de 2013, que prohibeixen expressament l'exercici de l'acció popular pels partits polítics.

"És cert que aquests projectes no han assolit vigència, i que hi ha una qüestionable pràctica judicial que admet, amb caràcter general, la personació dels partits com a acusació popular en causes contra polítics d'altres partits. Però això no exclou que, fins i tot admetent la personació, s'adoptin les necessàries cauteles, el que no permet privilegiar aquest tipus d'acusacions i impedeix que es prescindeixi de l'assenyalament de l'oportuna fiança ", indica la resolució.