El jutge del Tribunal Suprem que instrueix la investigació per suposat blanqueig de diners contra la senadora i exalcaldessa de València pel PP Rita Barberá l'ha citat com a imputada per al proper 21 de novembre. El Tribunal Suprem investiga la senadora per suposat blanqueig de diners del grup popular a l'Ajuntament de València a través d'operacions conegudes com a «pitufeo», suposadament realitzades quan era alcaldessa d'aquesta ciutat.

La investigada compareixerà de manera voluntària perquè el magistrat Cándido Conde Pumpido la pugui interrogar abans de decidir si demana al Senat el suplicatori per actuar contra ella o arxiva la causa. Conde Pumpido, en una altra resolució dictada ahir, va admetre la personació del PSOE com a acusació popular contra Barberá, per a la qual cosa ha imposat a aquest partit una fiança de 3.000 euros.

La causa oberta pel Suprem es va recolzar en l'informe favorable del fiscal i deriva de l'exposició raonada que va enviar a l'alt tribunal el Jutjat d'Instrucció número 18 de València, que investiga l'anomenat Cas Imelsa. La investigació es relaciona amb diversos ingressos detectats el 2003, 2010 i 2011 per un import superior a 200.000 euros. Així mateix s'indaga si amb donacions de mil euros de regidors i assessors que tots els investigats reconeixen haver efectuat i que presumptament els va tornar el partit en dos bitllets de 500, es va intentar blanquejar aquests diners de suposada procedència il·lícita.

En l'acte que va obrir la causa contra Barberá, el Suprem destacava que, sense perjudici del que pugui resultar de la investigació, els fets descrits pel Jutjat podrien ser constitutius d'un delicte de blanqueig de capitals. «Resulta imprescindible continuar la investigació sobre els fets i sobre la participació en ells de la persona aforada», va establir el Suprem.

La causa apunta cap a la secretària del Grup, María del Carmen García-Fuster, que era la persona que operava de facto amb els comptes bancaris. També s'investiga l'origen dels diners suposadament blanquejats.

El Cas Imelsa va néixer a partir d'una investigació sobre determinades irregularitats a la Regidoria de Cultura i la Diputació Provincial, així com a l'empresa pública Imelsa i la dependent de la Generalitat valenciana Ciegs.

Escoltes telefòniques

En aquest context es va tenir coneixement d'una conversa telefònica -l'escolta es va fer amb autorització judicial- segons la qual s'hauria realitzat un ingrés mitjançant transferència bancària a un compte del Grup Popular de l'Ajuntament, donatiu que va ser reintegrat amb dos bitllets de 500 euros. En aquesta conversa es feia referència a la secretària del Grup Municipal del PP a l'Ajuntament com la persona que hauria lliurat els bitllets, i es citava Rita Barberá.

Realitzades les investigacions pertinents es va poder comprovar que en un compte del Banc Sabadell a nom del Grup Municipal del PP a València s'haurien realitzat determinades aportacions, per import de 1.000 euros, per part de 50 persones vinculades al grup i al partit, entre el 23 de març i el 16 d'abril de 2015, entre elles Barberá.