El president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, ha demanat aquest diumenge al PSC que sigui "conseqüent" i "assumeixi" el resultat del Comitè Federal dels socialistes que ha girat del 'no' a l'abstenció a la investidura de Mariano Rajoy, i voti amb la resta del Grup Socialista al Congrés el dia de la investidura. En roda de premsa a la seu del Ferraz, Fernández ha evitat parlar dels efectes que podria tenir un trencament de la disciplina de vot per part dels 7 diputats del PSC. "Intentaré persuadir-los perquè siguin conseqüents" amb la decisió del Comitè Federal, ha dit. El president de la gestora espera que els socialistes catalans canviïn de criteri al Consell Nacional que celebraran dimarts "per no portar-nos a una situació més difícil".

Fernández ha deixat clar que el mandat del Comitè Federal dels socialistes és una abstenció en bloc de tots els seus diputats al Congrés, i per tant, no hi ha lloc per a una abstenció tècnica d'11 diputats com la que demanen els crítics.

"Aquest és el plantejaré que traslladaré a la direcció del Grup Socialista al Congrés perquè aquest és el mandat del Comitè Federal", ha sentenciat a preguntes dels periodistes sobre aquesta qüestió.

El president de la gestora va abordar aquesta abstenció en bloc amb Miquel Iceta durant la reunió que van mantenir dimarts i també van conversar sobre la formula aquest mateix dissabte, hores abans del Comitè Federal.

En tot cas, i davant el 'no' anunciat de Miquel Iceta a la investidura de Rajoy, Fernández ha recordat que el PSC "avui ha participat democràticament a una votació" i "espero que assumeixi els resultats d'aquesta votació".

Ha evitat parlar de qualsevol repercussió en la relació entre els socialistes espanyols i catalans derivada del 'no' del PSC a Rajoy durant la investidura. "No vull anticipar qualsevol qüestió relacionada amb el no compliment d'una votació democràtica on els companys socialistes del PSC han participat i han donat opinió lliurement", ha dit.

Segons Fernández, en els dies que queden per a la votació intentarà "persuadir" els socialistes catalans perquè canviïn de posició i siguin "conseqüents" amb "una decisió que han pres de manera lliure i democràtica al Comitè Federal.

El PSOE andalús creu que el PSC s'acabarà abstenint

Després del Comitè, fonts pròximes a Susana Díaz, han explicat que creuen que els socialistes catalans acabaran acatant la disciplina de vot al Congrés i acataran la decisió del Comitè Federal del PSOE.

Segons aquestes fonts, serà així perquè d'altra manera els socialistes catalans ja no haguessin participat a la votació del Comitè Federal. A més, destaquen que els socialistes catalans no volen una trencadissa amb els espanyols.