L'evacuació organitzada del camp d'immigrants conegut com 'la jungla de Calais', el major de França, ha començat aquest dilluns 24 d'octubre amb llargues cues enfront del centre de gestió obert per les autoritats gal·les. L'evacuació es produeix després que la justícia francesa hagi rebutjat les impugnacions presentades en les últimes setmanes per una desena d'ONGs.

Les organitzacions s'han queixat de que es tracta d'una mesura precipitada i sense garanties per les milers de persones que es veuran afectades. En total, més de 6.400 immigrants, la major part afganesos, eritreus i sudanesos, seran repartits per 454 centres de tot França, segons el Govern per raons "humanitàries".

En les últimes setmanes, personal de l'Estat i d'associacions humanitàries han iniciat una campanya d'informació per persuadir-los que havien d'acollir-se a aquesta mesura abans que perseverar en la seva intenció de romandre a Calais, el punt més proper al Regne Unit, la destinació somiada per la major part d'ells.

Aquesta labor sembla haver donat els seus fruits i una gran majoria d'homes aïllats, encara que també algunes dones, han començat a arribar al centre de selecció, on se'ls anirà distribuint en autobusos per sortir cap a la seva destinació.

En total, entre 6.000 i 8.000 persones viuen a l'anomenada ´jungla´ de Calais, segons les autoritats franceses, que preveuen que l'operació duri una setmana. Les autoritats calculen que avui partiran 60 autobusos amb 50 immigrants cadascun, una cadència que esperen mantenir els primers dies, però que anirà en descens a mesura que quedin menys persones al campament. Pel dimarts estan previstos 45 autobusos i pel dimecres 40.

Els menors i les famílies, molt minoritaris en aquest campament, seran objecte d'una atenció particular al centre de selecció. En el cas dels primers, s'estudiarà si tenen família en el Regne Unit, i en cas de que la tinguin, seran traslladats a aquest país en funció dels acords entre París i Londres.

No obstant això, Human Rights Watch (HRW) ha alertat que les autoritats franceses i les britàniques no tenen un pla creïble per resituar al miler de menors sense companyia que malviuen en aquest campament. HRW ha demanat als Governs de França i Regne Unit que garanteixin la seguretat i l'atenció dels menors no acompanyats, a més d'un allotjament adequat, abans que el campament sigui demolit.

La principal incògnita resideix en els immigrants que rebutgin deixar Calais i vulguin seguir intentant creuar el Canal de la Manxa. El Govern francès ha previst un important desplegament policial, amb el reforç de 2.000 agents, per evitar que es reinstal·lin en altres campaments.

Recolzats per militants radicals, alguns dels residents de 'la jungla' han provocat incidents amb les forces de l'ordre, que els han dissolt amb gasos lacrimògens. Els últims han tingut lloc aquesta mateixa matinada.