El líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, va demanar a la gestora del PSOE que la gestió que faci de l'abstenció a la investidura de Mariano Rajoy "sigui sensible, intel·ligent i comprensiva" amb la situació política del socialisme a Catalunya.

Iceta, en declaracions als mitjans de comunicació després de concloure el Comitè Federal on es va votar majoritàriament a favor de l'abstenció, va reiterar que serà la direcció del PSC qui prendrà la seva pròpia decisió respecte a això. El líder català va insistir, en to conciliador, que la gestora del PSOE ha de comprendre la situació dels socialistes catalans per afavorir que els socialistes puguin seguir "caminant junts".

En la seva intervenció davant dels companys de partit durant el Comitè Federal, el líder català va insistir en el no a Rajoy. Entre d'altres motius, Iceta va apuntar que l'abstenció donaria més arguments als independentistes per seguir-ho sent i al conjunt de catalans per pensar que la via federalista no és realitzable.

Després de la decisió del Comitè Federal, Iceta va anunciar que demà dimarts es reunirà el Consell Nacional del PSC i que serà aquest qui "prendrà la seva pròpia decisió", que de moment sembla que és mantenir el no a Rajoy.

Díaz convençuda del PSC

D'altra banda, fonts pròximes a la presidenta andalusa, Susana Díaz, asseguraven que aquesta es mostra convençuda que els set diputats del PSC s'abstindran en la votació a Mariano Rajoy. Segons les mateixes fonts, Díaz espera que després del Consell Nacional del PSC, els diputats catalans "assumeixin" l'abstenció com a disciplina de vot i assegura que la recuperació del partit socialista va "més ràpid del que sembla".

Un dels motius que fa creure a la presidenta andalusa que els diputats socialistes seguiran la disciplina de vot és que si no estiguessin interessats a seguir dins del partit del PSOE "no haguessin votat" al Comitè Federal. Així mateix, Díaz va subratllar que als socialistes catalans "també els va bé seguir al PSOE", en al·lusió a una possible ruptura si els diputats catalans persisteixen en el no a Rajoy.

En acabar el Comitè General, el president de la gestora socialista, Javier Fernández, va subratllar que el caràcter "imperatiu" de la resolució del Comitè Federal ?d'abstenir-se en la investidura de Mariano Rajoy és per a tots els ?diputats del grup, inclòs els del PSC.

Fernández va ser preguntat específicament per la postura del PSC,ja que Iceta havia manifestat que seguirien votant no a Rajoy, igual que altres diputats del partit que tampoc volen facilitar la investidura del líder del PP. En aquest sentit, Fernández va deixar clar que "hi ha alguna cosa imperativa" en la resolució aprovada i va insistir que només entén l'abstenció com a tal i que aquest és el plantejament que traslladrà al grup perquè faci complir el mandat del màxim òrgan del partit entre congressos.

El pla de Fernández per als propers dies és intentar persuadir els socialistes catalans i els altres diputats reticents amb l'argument que "hi ha un mandat imperatiu" a complir. Amb el desig que siguin "receptius", Fernández es va mostrar convençut que l'abstenció és el millor per a tots "de tot cor", també per al PSC, a qui va reiterar que abstenir-se no és "una cosa vergonyant" i que "abstenir-se no és donar suport".