La gestora del PSOE i alguns dels barons territorials van elevar l'amenaça cap al PSC, fins a arribar a parlar fins i tot de "divorci", si els socialistes catalans no rectifiquen i acaten l'abstenció en bloc, i no mínima, a la investidura de Mariano Rajoy decidida pel Comitè Federal. Les advertències de Ferraz i de presidents autonòmics com l'extremeny Guillermo Fernández Vara o el castellanomanxec Emiliano García-Page van respondre al desafiament del líder del PSC, Miquel Iceta, que va garantir la "desobediència" dels seus diputats al mandat del màxim òrgan del PSOE, encara que impliqui un canvi de relació entre les dues formacions.

"Si el PSOE diu que vol revisar la relació que té amb el socialisme català, té dret a fer-ho", va afirmar Iceta. El dirigent català, que va aclarir que el PSC aposta per "seguir" amb el vincle amb Ferraz, va tornar a demanar comprensió perquè el seu partit "no pot fer una altra cosa" que rebutjar Rajoy.

Davant la previsible ratificació del no al Consell Nacional del PSC d'avui, el portaveu de la gestora del PSOE, l'andalús Mario Jiménez, va avisar que el "desacatament" obligarà a "avaluar" la relació amb la federació catalana. No obstant això, Jiménez va desitjar no arribar a la ruptura: "Confio, i això intentarem, que imperi el seny català".

Jiménez va destacar que en el mandat aprovat pel Comitè Federal "no són possibles interpretacions de cap tipus", de manera que l'abstenció ha de ser en bloc i no limitada a onze diputats, com volen el PSC i altres dirigents partidaris del no a Rajoy. "No hi ha cap tipus de mecanisme alternatiu", va tancar Jiménez.

Més contundent va ser García-Page, que malgrat assegurar que intentaran "per tots els mitjans" que es mantingui l'agermanament amb el PSC, no descarta que la crisi desemboqui en la ruptura. "Si algú vol el divorci, com saben vostès ara a Espanya, amb què ho demani una de les parts val", va comparar el president castellanomanxec, que va recordar al PSC que quan es té un acord, "és a les verdes i a les madures".

"El plantejament previ de les últimes setmanes que faci el que faci el Comitè Federal nosaltres farem el que vulguem, em sona malament, sincerament, no em sona fraternal, no em sona fonamentat", va afegir García-Page.

Fernández Vara es va unir als que mantenen que si el PSC no acata, es genera una situació que "cal resoldre, i no val dir no passa res". "No és normal", va asseverar. No obstant això, el dirigent extremeny va aclarir que no s'ha de veure darrere de les "conseqüències" que pugui tenir la desobediència "la idea de buscar ruptura ni res per l'estil".

El més taxatiu amb el PSC va ser l'expresident d'Extremadura Juan Carlos Rodríguez Ibarra, qui comprendria que el PSOE "trenqués definitivament" amb el PSC: "No només baixen de vots a Catalunya, és que també ens fan perdre'ls a Espanya". "Amb els resultats d'Iceta, qualsevol dia desapareix el PSC", va criticar Ibarra, tot afegint que "és tan fàcil substituir el PSC com crear una federació catalana del PSOE".

Els líders de vuit federacions -Balears, País Basc, La Rioja, Castella i Lleó, Madrid, Múrcia, Navarra i Ceuta- que donen suport al no van enviar una carta al president de la gestora, Javier Fernández, perquè l'abstenció no sigui en bloc, sinó mínima, per tal de no engrandir més la divisió en el partit. En el text, s'afirma que l'anomenada abstenció tècnica "reforçaria el sentit polític" de l'acció del PSOE.