L'Església catòlica prohibeix als seus fidels escampar les cendres dels difunts, dividir-les entre els familiars i també que siguin conservades a casa, segons un nou document publicat avui.

La Doctrina de la Fe, l'ex Sant Ofici, ha redactat un nou document amb el nom de "Instrucció Ad resurgendum cum Christo" que substitueix l'anterior de 1963, que va ser aprovat el 18 març 2016 pel papa Francesc i que posa ordre davant les noves pràctiques tant de sepultura com de cremació considerades "en desacord amb la fe de l'Església".

En el document s'explica que encara que l'Església segueix preferint la sepultura dels cossos, s'accepta la cremació però es prohibeix escampar les cendres, dividir-les entre familiars o conservar-les a casa.

"Per evitar qualsevol malentès panteista, naturalista o nihilista, no serà permesa la dispersió de les cendres en l'aire, a la terra oa l'aigua o en qualsevol altra forma, o la conversió de les cendres en records commemoratius, en peces de joieria o en altres articles ", es llegeix en aquest document.

A més, adverteix que "en el cas que el difunt hagués disposat la cremació i la dispersió de les seves cendres en la naturalesa per raons contràries a la fe cristiana, se li han de negar les exèquies".

Encara que després es va especificar durant la presentació del document que la negació del funeral serà només si el difunt ha manifestat en les seves últimes voluntats el desig d'escampar les cendres amb exprés rebuig de les pràctiques de la fe cristiana.

L'Església catòlica assenyala que no es poden permetre "actituds i rituals que impliquin conceptes erronis de la mort, considerada com anul·lació definitiva de la persona, o com a moment de fusió amb la Mare naturalesa o amb l'univers, o com una etapa en el procés de reencarnació, o com l'alliberament definitiu de la 'presó' del cos ".

L'ex Sant Ofici afegeix a més que la conservació de les cendres a la llar està permesa "només en casos de greus i excepcionals circumstàncies", i quan una persona ho demani "per pietat o proximitat", va explicar el consultor de la Congregació de la Doctrina de la Fe, l'espanyol Ángel Rodríguez Luño, en la roda de premsa de la presentació del document.

Per a l'Església, "la conservació de les cendres en un lloc sagrat pot ajudar a reduir el risc de sostreure als difunts de l'oració i el record dels familiars i de la comunitat cristiana".

Així, afegeixen, "s'evita la possibilitat d'oblit, falta de respecte i maltractaments, que poden sobrevenir sobretot un cop passada la primera generació, així com pràctiques inconvenients o supersticioses".

Per això, les cendres del difunt, "per regla general, s'han de mantenir en un lloc sagrat, és a dir, al cementiri o, si és el cas, en una església o en una àrea especialment dedicada a aquesta finalitat per l'autoritat eclesiàstica competent ".

El prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, el cardenal Gerhard Mueller, ha explicat avui davant d'aquestes decisions que "els morts no són propietat dels familiars" i que "són fills de Déu, formen part de Déu i per això no es celebren ritus privats sinó cerimònies públiques i esperen en un camp sant la seva resurrecció ".

L'Església, tot i que autoritza la cremació "per raons de tipus higiènic, econòmiques o socials", segueix preferint la sepultura dels difunts perquè "afavoreix el record i la pregària pels difunts per part dels familiars i de tota la comunitat cristiana, i la veneració dels màrtirs i sants ".

Tot i això, "l'Església no veu raons doctrinals per evitar aquesta pràctica, ja que la cremació del cadàver no toca l'ànima i no impedeix a l'omnipotència divina ressuscitar el cos", escriuen.

Però per al secretari de la Comissió Teològica Internacional, Serge-Thomas Bonino, que ha intervingut en la roda de premsa, "la cremació és una cosa brutal. No és un procés natural sinó que intervé la tècnica i no permet a les persones properes acostumar-se a la falta d'un ésser estimat ".