El debat d'investidura de Mariano Rajoy començarà aquest dimecres a les 18 hores amb la intervenció del candidat a la reelecció, i continuarà dijous amb les intervencions de totes les formacions parlamentàries i amb una votació on amb tota seguretat Rajoy no aconseguirà la majoria absoluta. El debat es reprendrà previsiblement dissabte a la tarda, 48 hores després de la primera votació, per culminar amb una altra votació on Rajoy obtindrà el suport de la cambra gràcies als vots del PP i C's i l'abstenció -total o parcial- del Grup Socialista. El líder del PP ja ha avançat que en el seu discurs defensarà la necessitat de diàleg i d'acord amb les formacions "constitucionalistes". El seu objectiu és un govern "durador", "capaç", i "estable".

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha comparegut a la cambra baixa per anunciar l'inici del debat d'aquest dimecres a les sis de la tarda. Ho ha fet després que el rei Felip VI ha finalitzat la ronda de consultes amb els portaveus dels partits i li ha proposat la investidura de Rajoy, que ha acceptat l'encàrrec.

D'acord a aquesta data d'inici, Rajoy defensarà la seva investidura a partir de les 18h de dimecres en una intervenció sense límit de temps, i els grups parlamentaris faran les seves intervencions a partir de les 09h de dijous amb un temps màxim de 30 minuts per grup.

Rajoy podrà respondre les seves intervencions d'un en un o de forma agrupada sense límit de temps, i elles disposaran d'una rèplica de 10 minuts.

Malgrat que Pastor no ho ha concretat, la primera votació tindrà lloc previsiblement dijous a la tarda o fins i tot al vespre. Serà una votació pública i per nomenament dels diputats, és a dir, on es crida un a un els representants per ordre alfabètic a partir d'una lletra elegida a l'atzar. Hauran de dir en veu alta "sí', 'no', o 'abstenció' des del seu escó.

En aquesta primera votació, el candidat necessita majoria absoluta per a ser investit, és a dir, 176 diputats. Rajoy no l'obtindrà perquè el PSOE ja ha anunciat que votarà en contra i s'abstindrà a la segona votació. Un cop acabi aquesta primera votació, Pastor convocarà un a nova sessió.Aquesta segona sessió s'ha de fer segons la Constitució- 48 hores exactes després de la primera. Caldrà tenir en compte el canvi d'hora que es produeix entre dissabte i diumenge. Si la primera votació s'ha produït dijous a la tarda, la segona haurà de tenir lloc dissabte també a la tarda. En aquesta nova sessió, Rajoy disposarà només de 10 minuts per demanar el vot a la cambra, i els representants dels grups parlamentaris podran intervenir durant cinc minuts.

El candidat necessita només la majoria simple del Congrés, i Rajoy l'obtindrà gràcies al suport dels diputats del PP i C's i l'abstenció del Grup Socialista.Independentment del nombre de diputats del Grup Socialista que trenquin la disciplina de vot com per exemple els 7 del PSC- la investidura prosperarà perquè Rajoy requereix només l'abstenció d'11 diputats socialistes. Malgrat que els calendaris semblen clars, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, no ha volgut confirmar el dia de la primera votació ni tampoc el de la segona. "Ho he de plantejar primer a la Junta de Portaveus", ha afirmat. De fons, la voluntat que la Junta de Portaveus d'aquest dimecres a més d'estructurar el debat- escurci els temps de les intervencions.

Rajoy apel·larà al diàleg

El president espanyol ja ha avançat que al seu discurs apel·larà al diàleg amb les formacions "constitucionalistes". Aquest dimarts, després de reunir-se amb el rei, s'ha mostrat conscient que aquesta serà una legislatura difícil on haurà de governar amb minoria al Congrés i on necessitarà acords. Per això ha demanat a la resta de formacions que no parteixin de "maximalismes" a l'hora de buscar una entesa i ha apel·lat a la "responsabilitat" i al "compromís" de totes les parts. Ha afirmat que aquesta legislatura abordarà la reforma del finançament i s'ha mostrat disposat a parlar "d'altres coses" però ha reiterat que la seva formació no perdrà "les essències" i es mantindrà ferma en la defensa de la "unitat d'Espanya, la sobirania nacional i la igualtat dels espanyols".

Presa de possessió diumenge

Segon fonts del Congrés, la presidenta de la cambra baixa transmetrà oficialment el resultat de la votació al rei Felip VI diumenge al matí, i Mariano Rajoy podrà prometre ja el càrrec el mateix diumenge. Dilluns seria el dia en que ho farien la resta de ministres del seu executiu.