El Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme va assegurar que Balears «no pot modificar o mantenir de forma unilateral l'horari» i quedar-se a l'horari d'estiu perquè el canvi d'hora està regulat a nivell europeu en una Directiva de la UE que afecta tots els seus Estats membres. Encara es desconeixen les conseqüències que tindria la proposta insular de seguir amb l'horari d'estiu a partir del proper 30 d'octubre, quan a les tres de la matinada tornaran a ser les dues, de manera que començarà l'horari d'hivern.

Tots els grups polítics del Parlament balear van aprovar ahir una declaració institucional en aquest sentit perquè la comunitat autònoma està «més afectada» pel canvi, en ser el primer lloc d'Espanya on es fa de dia i de nit. En tot cas, des d'Indústria van assenyalar que aquest canvi horari, motivat per afavorir l'estalvi energètic, està regulat a tot Europa, fet pel qual difícilment l'arxipèlag podria anar-hi en contra. Es tracta de la Novena Directiva del Parlament Europeu i el Consell de la Unió, que des de gener de 2001 s'aplica amb caràcter indefinit. La Directiva es va incorporar a la normativa espanyola mitjançant el Reial Decret 236/2002, d'1 de març. Així, el canvi d'hora es produeix l'últim diumenge de març (estiu) i l'últim d'octubre (hivern).

El canvi d'hora i la tornada a l'horari d'hivern va començar a generalitzar-se, encara que de manera desigual, a partir de 1974, quan es va produir la primera crisi del petroli i alguns països van decidir avançar els rellotges per poder aprofitar millor la llum del sol i consumir així menys electricitat en il·luminació. S'aplica com a directiva des de 1981 i ha estat renovada successivament cada quatre anys.

Segons estimacions de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), l'estalvi potencial en il·luminació propiciat pel canvi horari podria haver assolit el 5 per cent, uns 300 milions d'euros. D'aquesta quantitat, 90 milions correspondria a l'estalvi potencial de les llars -uns 6 euros per llar-, mentre que els altres 210 milions d'euros correspondrien a edificis del sector terciari i la indústria.

L'últim ple del Parlament balear abans del retard del rellotge en una hora previst per a diumenge va demanar al Govern central mantenir l'horari d'estiu, que resulta «el lògic, racional i natural» per a la primera comunitat d'Espanya en la que surt i es posa el sol.

En una declaració institucional aprovada per tots els diputats autonòmics, la cambra legislativa va recordar que la diferència entre la posta de sol a l'arxipèlag i en el punt més occidental del país, a Galícia, arriba als 50 minuts.

El Parlament es va adherir a la campanya de la plataforma Illes amb Claror, que propugna «adaptar el cicle vital i diari de la societat balear a les hores de sol». «La proposta no està relacionada amb un tema identitari o de diferenciació cultural, sinó per evitar el malbaratament energètic i aprofundir en la racionalització d'horaris», assenyala la declaració unànime.

Els grups polítics consideren «totalment obsoletes» les motivacions industrials i polítiques per a la pertinença al fus horari vigent i entenen que «la societat moderna, en constant canvi i evolució, necessita que les hores de sol s'adaptin al seu temps lliure».

«Els beneficis que aportaria no canviar l'hora a l'hivern i mantenir l'horari d'estiu, òbviament a part de gaudir de més claredat quan acabin les obligacions diàries (feina, universitat, col·legi ...) són molt elevats, en diferents àmbits, com poden ser el sanitari, econòmic, social i familiar», establia la declaració.

El text destacava alhora que gaudir de més hores de llum natural redueix la incidència de malalties com la depressió i l'insomni i afavoreix la realització d'activitats esportives i de lleure a l'aire lliure beneficioses per a la salut.

La sol·licitud al Govern contempla a més arguments econòmics com la reducció del consum elèctric, l'increment de l'activitat comercial i la desestacionalització turística, i remarca que les tardes més llargues contribueixen a la conciliació de la vida laboral i familiar.

Per tot això, el Parlament balear demana a l'Executiu central «que tingui en compte les particularitats geogràfiques» de l'arxipèlag per a «definir un horari més racional i conciliador».

Per part seva, l'Associació de Restaurants, Bars i Cafeteries de Mallorca va expressar el seu suport a mantenir l'horari d'estiu durant tot l'any. «Per al sector de la restauració és molt important que no es canviï l'hora, ja que si volem ampliar la temporada turística, cal treballar els dotze mesos de l'any amb més hores de sol», va afirmar.