Mariano Rajoy va acceptar l'encàrrec del Rei de sotmetre's de nou a la investidura, aquest cop amb la certesa que serà reelegit, i ho va fer amb el propòsit que treballarà per tenir un govern «estable i durador» mitjançant el «diàleg» i els «acords» amb els partits polítics. Felip VI va finalitzar ahir a la tarda la seva ronda de consultes i, com era previsible, va proposar Rajoy com a candidat a la investidura, després d'escoltar del president de la gestora, Javier Fernández, la confirmació que el PSOE s'abstindrà, una decisió que segueix causant una profunda divisió entre els socialistes.

Rajoy pronunciarà avui el seu discurs d'investidura en un debat que començarà a les sis de la tarda, tal com va decidir la presidenta del Congrés, Ana Pastor. Encara està per determinar l'ordre d'aquest debat, que s'acordarà avui a la Junta de Portaveus, i per tant quan tindrà lloc la primera votació, en la qual necessita majoria absoluta, i la segona, en la qual ja només requereix majoria simple, 48 hores després de la primera. La previsió és que Rajoy sigui reelegit en la segona votació, que, segons fonts parlamentàries, tot indica que tindrà lloc dissabte a la tarda.

Va anunciar que havia acceptat l'encàrrec del Rei «sense cap tipus de recel» i va prometre treballar «des del primer dia» perquè el seu Govern sigui «capaç, estable i durador». Quelcom que només serà possible, va reconèixer, «amb diàleg i amb acords».

Les seves primeres paraules van ser d'agraïment al PSOE per la decisió «raonable i responsable» d'abstenir-se, així com a Ciutadans per arribar a un pacte d'investidura amb el PP.

Per la seva banda, Fernández va deixar clar després de l'audiència amb el Rei que els socialistes «en cap cas» donaran estabilitat al PP, ni es plantegen donar suport als pressupostos de l'any que ve. El president de la gestora del PSOE va argumentar que «hi ha altres llocs polítics en què el PP pot buscar suport, fet pel qual no necessita majoria absoluta, sinó simple».

Sobre la fractura dins del PSOE a compte de l'abstenció, Fernández va assegurar que no està pensant a aplicar «mesures punitives» als diputats que trenquin la disciplina de vot, sinó que el que vol és «persuadir-los» perquè no prenguin aquesta decisió, inclosos els set del PSC.

Abans, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va carregar de nou contra el PSOE per haver passat del no a l'abstenció i va advertir que serà «difícil» que tant els socialistes com Ciutadans es presentin davant la societat com a partits de l'oposició. Iglesias va avisar que aquesta legislatura es caracteritzarà per les «garrotades de cara a la galeria» entre PP, PSOE i Ciutadans durant el dia i els «acords estratègics a la nit» entre aquestes tres forces.

Mentrestant, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va criticar durament Podem per preferir «envoltar el Congrés» que treballar des de dins.