L'exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez avançava ahir que avui votarà «no» a la investidura del candidat del PP, Mariano Rajoy, al costat de la resta dels seus companys del grup socialista, però no va desvetllar si s'abstindrà en la segona votació: «El dissabte serà un altre dia», va dir, crípticament. Sánchez, que va entrar molt somrient a l'hemicicle per assistir a la primera sessió del debat d'investidura després de diverses setmanes sense acudir al Congrés des que va dimitir del seu càrrec. «Vinc a escoltar el candidat Mariano Rajoy. Demà (avui per al lector) votaré amb els meus companys 'no' a la seva investidura, el dissabte serà un altre dia», va insistir.

Unes hores abans, l'exlíder del PSOE ja havia confirmat que s'asseuria al seu escó de la quarta fila de l'hemicicle des del seu compte de Twitter. El que no va fer, però, va ser assistir a la reunió del seu grup parlamentari, que es va celebrar una hora abans de la primera sessió del ple d'investidura i en la qual el portaveu Antonio Hernando va comunicar als diputats que hauran d'obeir la decisió del màxim òrgan del partit del diumenge i abstenir-se en bloc.

Abans d'aquesta reunió, Hernando havia enviat una carta a cadascun dels parlamentaris, Pedro Sánchez inclòs, per recordar-los la posició política del grup, que permetrà la investidura de Rajoy, després de gairebé un any de govern en funcions.

En aquest context, alguns diputats del PSOE que defensen el no a Mariano Rajoy es van mostrar disposats a abstenir-se en la segona votació a canvi que la direcció del grup parlamentari accepti que no sigui una abstenció en bloc, sinó de solament els onze diputats que calen perquè tiri endavant la investidura.

La proposta la va formular el diputat valencià José Luis Ábalos durant la reunió a porta tancada que va mantenir el grup socialista al Congrés amb el portaveu de la gestora, Mario Jiménez, qui, no obstant això, es va mostrar inflexible davant la possibilitat d'una abstenció mínima. Jiménez, en una «contundent» intervenció, segons alguns dels presents en la reunió, va traslladar el mandat del Comitè Federal i va posar l'accent en el fet que «tots» els diputats socialistes han d'acatar la resolució. Tot i que Ábalos es va erigir en el portaveu d'aquesta idea, d'altres diputats van confirmar que estarien disposats a secundar-la. «Ho seguirem intentant fins al final», deia, en aquesta línia, la diputada per Balears Sofia Hernanz.

El tremolor de Josep Borrell

Qui defensarà l'abstenció socialista, avui al matí, serà el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, que justificarà la posició del seu partit «en benefici de l'interès general i de la democràcia», van apuntar fonts socialistes. En el seu discurs, Hernando s'oferirà a més a buscar «acords per aprovar una sèrie de mesures urgents que reverteixin les retallades i canviïn les polítiques del PP».

Conscient del «complicadíssim moment» que viu el partit, Hernando no farà un discurs «de tràmit», sinó que reivindicarà la història del PSOE com a partit que «sempre ha posat per davant els interessos dels espanyols», sense haver perdut «mai» les «conviccions». En un to més apocalíptic i en clau més catalana, l'exministre i expresident del Parlament Europeu Josep Borrell advocava, en declaracions a Onda Cero, per mantenir la relació entre el PSOE i el PSC i advertia que, si aquesta es trenca, cal posar-se «a tremolar per la unitat d'Espanya».