El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, va atribuir a Mariano Rajoy una «concepció intolerant d'Espanya i dels ciutadans que no se senten espanyols», cosa que demostra «que no té projecte ni per a Catalunya ni per a Euskadi». Esteban va reiterar el seu no a Mariano Rajoy i va insistir que fins que no es produeixi a l'Executiu «un canvi radical de disposició a l'entesa» es mantindrà en la seva negativa.

Va demanar a Rajoy que no judicialitzi la política, alhora que va reclamar el reconeixement nacional i «la bilateralitat» en les relacions amb el País Basc.

Esteban va iniciar la seva intervenció assenyalant que «ni necessitant-ho li surt a vostè la vena pactista», encara que va admetre que ha aconseguit que tres forces polítiques facilitin la seva investidura. En aquest sentit, va acusar Rajoy de causar una «destrossa entre els seus oponents sense moure un dit. Ni que tingués la vareta màgica de Harry Potter i els hagués llançat un encanteri».

Després d'enumerar els fets que en la seva opinió acoten i redueixen l'autogovern de les comunitats autònomes, especialment d'Euskadi i Catalunya, Esteban va denunciar les nombroses infraestructures basques que encara no estan en marxa.