El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va defensar l'abstenció a Mariano Rajoy, convençut que «el temps ens donarà la raó als socialistes» en ser l'única via per evitar eleccions, però el va avisar que no serà un suport de legislatura ni un aval als propers pressupostos. Hernando va assegurar que Rajoy haurà de «consultar-ho i pactar-ho tot» i guanyar-se la governabilitat «setmana a setmana i votació a votació» després de quatre anys de majoria absoluta en els quals va rebutjar el diàleg. «No resultarà fàcil, senyor Rajoy, perquè per fer-ho, segurament haurà de deixar de ser Rajoy», li va recomanar el portaveu socialista.

Hernando va avalar l'abstenció del PSOE després de deu mesos defensant contundentment el no a Rajoy com a escuder del dimitit Pedro Sánchez, que, des del seu escó, no va amagar el seu distanciament en fer només un únic i tímid aplaudiment al final del seu discurs.

Sánchez va abandonar el Congrés sense revelar si demà s'abstindrà, trencarà la disciplina de grup o renunciarà abans al seu escó: «Ja ho veureu», va apuntar Sánchez com a única resposta. L'exlíder del PSOE, segons alguns diputats afins, ha pres la decisió de no abstenir-se en la segona votació de la investidura de Mariano Rajoy i dubta entre unir-se als díscols en el «no» o deixar l'acta de diputat.

Hernando va deixar clar que «l'abstenció és d'investidura, no de legislatura, li ha d'entrar al cap», i que els socialistes no seran crossa del PP, sinó que aspiraran a «donar la volta» a les seves lleis més controvertides. «L'abstenció li permetrà formar govern, però no és un suport ni al seu govern, ni a les seves polítiques. No comptaran amb el nostre suport per a dur endavant el seu programa electoral», va explicar Hernando.

Uns pressupostos difícils

Com a exemple, va anticipar que serà «molt difícil» aprovar els pròxims pressupostos si no hi ha un canvi substancial en el seu contingut respecte els últims quatre anys. Hernando va admetre que l'abstenció ha generat una profunda divisió en el PSOE, com també la van provocar la decisió de renunciar al marxisme, de pertànyer a l'OTAN o de reforma el sistema de pensions en contra dels sindicats, el que li va costar als socialistesel fet de ser titllats de «traïdors».

«Però el temps ens donarà la raó», va emfatitzar Hernando, convençut que l'abstenció també serà reconeguda pels ciutadans i permetrà fer compatible «la responsabilitat i les conviccions» dels socialistes.

Per a Hernando, «liderar un país i un projecte és molt més que posar-se darrere d'una pancarta» i, dirigint-se a Podem, va afegir: «També liderar l'oposició és molt més que posar-se darrere d'una pancarta. Per això, la nostra abstenció serà un exercici de responsabilitat».