El portaveu del PDECat al Congrés, Francesc Homs, va reiterar que «no hi ha marxa enrera» en el procés català i va advertir al president del Govern en funcions,?Mariano?Rajoy, que «té a les mans mantenir l'estratègia de la confrontació o obrir un diàleg». «Ens poden inhabilitar a alguns, però a quants: deu, cent cinquanta, cinc-cents ?. I, quan ens hagin inhabilitat a tots, què faran vostès?», va etzibar Homs a Rajoy.

Després d'assenyalar que arribarà un moment en què l'«estratègia d'amenaces i querelles» del Govern del PP es mostri «inútil» i «no tingui efecte», el polític independentista va destacar que la responsabilitat del president espanyol és «portar les coses pel camí del diàleg, no de la confrontació». «Si renuncia a fer política, assumeixi les seves pròpies conseqüències», va avisar Rajoy, a qui va garantir que el seu partit està disposat a acatar el resultat d'un referèndum pactat, «sigui quin sigui el resultat».

En el seu discurs, Homs també va mostrar la seva sorpresa pel fet que Rajoy hagi de ser investit de nou president, tot i la «vehemència» amb la que la resta de forces polítiques van assegurar en campanya electoral que volien canviar-lo, inclosos els que ara «per activa o per passiva» facilitaran la seva investidura, en al·lusió al PSOE i Ciutadans.

«Més que un estadista, sembla vostè un mag», va ironitzar per posar en relleu que, «sense cap proposta rellevant, només amb l'amenaça de terceres eleccions, ha aconseguit el que semblava impossible: que el PSOE li doni suport a canvi de res». Va dir que l'única cosa que explica la investidura de Rajoy són «els demèrits dels altres».