El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va avisar Mariano Rajoy que només hi pot haver «referèndum o referèndum» davant el repte secessionista català i que a més en aquesta consulta només podrien votar els catalans, com només els britànics van votar sobre el Brexit malgrat que afectava tota la UE. «Senyor Rajoy, referèndum o referèndum. És a dir, o solució democràtica pactada o solució democràtica amb la legalitat internacional», va destacar Tardà.

«Segons la meva opinió, no hi ha cap altra opció, només és possible una solució democràtica al conflicte entre el Regne d'Espanya i Catalunya», davant de l'actuació del PP, que va resumir en «autoritarisme, força i violència judicial». Després de posar diversos exemples sobre referèndums pactats a altres països, va assenyalar que en tots aquests casos van ser els ciutadans d'aquests llocs que van decidir i «no tots els afectats». Però, va continuar, el PP «està en una altra ona» i participen d'una altra cultura política, «més semblant a la de Turquia amb els kurds» o a la Sèrbia de 1990, amb «autoritarisme, força i violència judicial».

Va al·ludir als intents de diàleg dels últims presidents catalans i al fet que la resposta ha estat «recórrer al Tribunal Constitucional» i va posar també l'exemple de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que pot ser jutjada per complir el que va ser aprovat a la Cambra, on radica la sobirania del poble. Tardà es va referir a les apel·lacions a la Constitució que fa el PP, que «s'han carregat quan els ha interessat», com quan el Tribunal Constitucional «es va carregar la voluntat nacional del poble de Catalunya expressada en referèndum».