El portaveu de Units Podem al Congrés, Íñigo Errejón, va alertar contra «l'interès objectiu» del Govern d'impulsar «una maniobra de distracció» amb les protestes de «Envolta el Congrés», de manera que es parli «més de tanques i helicòpters» que de les polítiques de Mariano Rajoy. El secretari polític de Podem va ser explícit sobre la marxa de protesta convocada avui , en coincidència amb la votació (la segona de la investidura) que permetrà al candidat del PP formar un nou Executiu. «El dia que surti el Govern de les retallades i de la corrupció, pot ser que tingui interès en que es parli més de les tanques i els helicòpters», va dir.

En aquest sentit, va advertir: «Atenció amb l'interès objectiu del Govern en què el mateix dia en què Rajoy es compra el bitllet per anar a Brussel·les a negociar més retallades, acabem parlant de tanques, i no volem maniobres de distracció». Errejón, en tot cas, va reconèixer que si els horaris ho permeten, els diputats de Units Podem que ho desitgin acudiran a la manifestació després de la votació al Congrés, però va destacar que això és «un debat de gestos» que no entra en el «fonamental» de la manifestació. Paral·lelament, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va demanar al candidat a la reelecció a la Moncloa, Mariano Rajoy, que accepti un «canvi de rumb» en «moltes de les seves polítiques que han estat un fracàs», i va instar el PSOE a col·laborar conjuntament per controlar el Govern i en nom de les reformes. Rivera va constatar de nou que ja no hi ha majories absolutes i, en aquest sentit, va manifestar la seva confiança que «Rajoy deixi de ser el Rajoy dels últims quatre anys», en els quals no hi ha hagut ni «diàleg» ni «ha donat explicacions». Per això, el president de Ciutadans va reclamar a Rajoy que «accepti un canvi de rumb en moltes de les seves polítiques que han estat un fracàs» com, segons va enumerar Rivera, l'educació, la lluita contra la corrupció o la precarietat laboral.

En un altre ordre de coses, l'exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez compareixerà avui davant els mitjans al Congrés per comunicar la seva decisió davant la segona i definitiva votació de la investidura de Mariano Rajoy.

Sánchez esgotarà al límit la seva decisió sobre la segona votació entre pressions dels crítics perquè voti no, dels oficialistes perquè avali l´abstenció o que directament renuncïi, com li demanen alguns afins. El gran dilema de Sánchez és què fer davant l'ordre d´abstenir-se, perquè si la incomplís es convertiria en el primer exlíder del PSOE a desacatar el màxim òrgan del partit. Això el situaria davant la possible obertura d'un expedient que comprometria molt seriosament les seves aspiracions de tornar a lluitar pel control del partit, com està en la seva ment.

Els situats en la línia de la gestora creuen que no té més remei que «abstenir-se o renunciar al seu escó», perquè qualsevol altra via consideren que seria impròpia d'un exsecretari general. El president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, va dir desconèixer quin pas donarà Sánchez, però va afegir que «sap perfectament el que ha de fer». El més contundent va ser Juan Carlos Rodríguez Ibarra, qui va dir no tenir cap dubte que Sánchez haurà de deixar l'escó en no imaginar que pugui desacatar el Comitè Federal.