Després de 313 dies en funcions, Mariano Rajoy ha estat investit aquest dissabte per segona vegada com a president del govern espanyol gràcies als 170 vots del PP, C's, CC, i també a l'abstenció de 68 diputats dels 83 representants Grup Socialista, que s'ha trencat amb la renúncia a l'escó de l'exsecretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el 'no' de 15 dels seus diputats, inclosos els 7 del PSC. Rajoy ha rebut 111 vots en contra. A més dels socialistes que no han seguit la disciplina de vot, són els de Podem i les seves confluències, ERC, PNB, PDECAT, EH Bildu i Nueva Canarias. Rajoy podria prendre possessió del càrrec a partir d'aquest diumenge per, posteriorment, anunciar els seus ministres.

El nomenament de Rajoy apareixerà publicat al BOE la matinada de dissabte a diumenge, i la presidenta del Congrés podrà comunicar al rei Felip VI el resultat de la votació a partir d'aquest diumenge a les 12 del migdia, després que el monarca retorni a les 9 del matí de la cimera iberamericana de Cartagena de Indias.

Rajoy obre el seu segon mandat amb una minoria al Congrés (137 escons) que el força a buscar els suports de C's i del PSOE per garantir la governabilitat. La primera prova de foc de la legislatura serà el debat dels pressupostos generals de l'Estat per al 2017. La gestora socialista capitanejada per Javier Fernández ja ha avançat el 'no' als comptes del seu govern, i per aquest motiu al seu discurs d'investidura Rajoy ha ofert "diàleg" i ha insistit en la "responsabilitat" de tots els grups a l'hora d'aconseguir una legislatura "duradora". En un discurs breu, Rajoy ha recordat al PSOE i a C's que en fer-lo president també adquireixen compromisos respecte a la legislatura, i malgrat que ha apuntat que està disposat a "cedir en el que sigui raonable" ha advertit que no està disposat a "trair" el seu projecte ni "demolir" la seva acció de govern.

Rajoy vol assolir amb les forces 'constitucionalistes' (PSOE i C's) pactes d'Estat en matèria de pensions ?que implica una revisió del Pacte de Toledo-, educació, ocupació, finançament autonòmic i corrupció. Haurà de captar el vot dels socialistes espanyols en un moment de màxima tensió interna a les files socialistes, que també hauran de competir amb Podem pel lideratge de l'oposició.Un dels ítems de la legislatura és qüestió catalana, que se situa a l'epicentre del bloqueig institucional de l'Estat. Al seu discurs d'investidura del passat dimecres, va oferir "diàleg" a la Generalitat sobre finançament autonòmic a canvi de renunciar als plantejaments independentistes, i va avançar que no negociaria en cap cas a la unitat d'Espanya i la defensa de la 'sobirania nacional'.

Segons va assegurar, el seu objectiu és fer un nou model de finançament de règim comú "més just" pel que fa a la solidaritat interterritorial. Per engegar el debat va anunciar una conferència de presidents autonòmics a la que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja ha anunciat que no assistirà. El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va avançar que el Govern no participarà a les negociacions. Una altra de les prioritats de la legislatura és la recuperació econòmica i confirmar el creixement de l'ocupació després de situar la taxa d'atur a l'Estat per primera vegada per sota el 20% des del 2010. Amb tot, encara hi ha 4,3 milions de persones a l'Estat a l'atur. Malgrat la necessitat d'assolir acords amb l'oposició, Rajoy ja ha avançat que no té la voluntat de variar el rumb en aquesta qüestió.

Després de la infructuosa investidura d'agost, quan no va aconseguir ni en primera ni en segona volta els suports necessaris per mantenir-se a la Moncloa, Rajoy tornarà a tenir aquesta tarda una nova oportunitat per rebre l'aval de la cambra baixa per ser reelegit.

Manifestació de 'Envolta el Congrés'

L'interès de la jornada no només està dins el Congrés, sinó també fora, ja que s'ha convocat una manifestació de diverses organitzacions, aglutinades sota el nom "Envolta el Congrés". Els promotors consideren "il·legítim" el Govern de Rajoy que sortirà avui de la Cambra. Una marxa que transitarà pel centre de Madrid fins a acabar en Puerta del Sol i a la qual, si han acabat de votar, s'acostaran els diputats de Units Podem que així ho desitgin.

És, de fet, el que intentaran fer el seu líder, Pablo Iglesias, i representants del grup com Alberto Garzón, Rafael Mayoral o la gallega Alexandra Fernández. El grau de suport que donar a aquesta mobilització ha generat una discussió interna en Podem, que debat des de fa setmanes sobre on concentrar la seva estratègia d'oposició: si al carrer amb els moviments ciutadans, com propugna Iglesias, o en les institucions, tot i que sense prescindir de les mobilitzacions, com sosté Íñigo Errejón.

Hernando insta Rajoy a iniciar ja el diàleg amb Catalunya

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha tornat a reivindicar que aquest dissabte s'acaba amb el bloqueig polític espanyol gràcies a la 'responsabilitat' del PSOE. Tot i així, ha avisat al president del govern espanyol en funcions i candidat a la reelecció, Mariano Rajoy, que no té la confiança dels socialistes i que actuaran d'oposició vigilant cada pas que faci. En el seu discurs durant el debat en la segona votació de la investidura, Hernando ha emplaçat Rajoy a començar a dialogar amb Catalunya. 'Comenci a dialogar ja perquè la fractura i distància que hi ha, no només política sinó emocional i social, és insostenible', ha afegit.

GMv2|pTipoComp=videos&pIdGaleria=5814d8d00cf28a3e0c259839|GMv2

GMv2_fin|pTipoComp=videos&pIdGaleria=5814d8d00cf28a3e0c259839|GMv2_fin

Iglesias adverteix Rajoy que "tard o d'hora" guanyarà les eleccions una nova Espanya

"Diu que perseverà, que no canviarà res. Aquesta actitud convertirà la seva legislatura en un epíleg". Així ha arrencat la seva intervenció a la segona jornada del debat d'investidura el cap de files d'Units Podem, Pablo Iglesias. El dirigent de la coalició ha advertit tant a PP com a PSOE que s'està forjant una nova societat que "tard o d'hora" guanyarà les eleccions a l'Estat. "Nosaltres aspirem a ser un instrument polític. Ara ens tocarà ser oposició però quan ens toqui estarem preparats per guanyar les eleccions i governar al servei de la nova Espanya: bona sort en el seu epíleg", ha sentenciat Iglesias. En aquest sentit ha advertit també tant a PP com a PSOE que l'alternança de partits a la presidència del govern espanyol ha quedat "ferida de mort" i s'ha queixat de "l'operació per desemmascarar C's com a força regeneradora i per destrossar per dins el PSOE, i finalment humiliar-lo avui".

GMv2|pTipoComp=videos&pIdGaleria=5814dc7c0cf2097d34a97750|GMv2

GMv2_fin|pTipoComp=videos&pIdGaleria=5814dc7c0cf2097d34a97750|GMv2_fin

Rivera a Rajoy: Si compleix les exigències de Ciutadans la legislatura sortirà bé

El president de Ciutadans, Albert Rivera, s'ha dirigit al candidat del PP a la investidura, Mariano Rajoy, per advertir-lo que "no passa res" per governar en minoria i que si compleix amb totes les exigències de la seva formació, la legislatura "sortirà bé".

Rivera, en la segona sessió del debat d'investidura, ha tingut també paraules per al secretari general de Podem, Pablo Iglesias, a qui li ha donat "una mala notícia" segons ha dit, perquè, a partir d'ara, "cal treballar ".

Rufián dedica tota la seva intervenció a carregar contra la "traïció" del PSOE

portaveu d´ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha dedicat tota la seva intervenció d´aquest dissabte a carregar contra la "traïció" del PSOE per abstenir-se i permetre la investidura de Mariano Rajoy. Inicialment, ha llegit missatges de suposats militants socialistes: "La meva mare té 51 anys, treballa netejant terres i plora cada vegada que els veu a la tele traint-la", ha llegit com a exemple. "Aquesta és la seva gent. Tenen alguna resposta per a ells?", ha preguntat dirigint-se a la bancada socialista. Rufián ha finalitzat la seva intervenció retraient l´actitud del PSOE respecte Sánchez. "Si li fan això al seu secretari general, imagini´n què no li faran a la gent", ha assegurat.

Homs avisa Rajoy que Catalunya "farà el seu camí a través de la democràcia i la llei"

El portaveu del PDECAT al Congrés dels Diputats, Francesc Homs, ha insistit en el "'no' en majúscules" de la seva formació a la investidura del candidat del PP a la presidència del govern espanyol, Mariano Rajoy, aquest dissabte al vespre. I ho ha defensat així perquè veu "preocupant" que en el discurs de la segona jornada d'investidura al Congrés l'encara president en funcions hagi apostat per "no canviar res ni en res". Per tot plegat, Homs ha assegurat que Catalunya "farà el seu camí a través de la democràcia i la llei" i ha deixat en mans de Rajoy que hi hagi diàleg amb la Generalitat. Ara bé, ha reblat: "El futur de Catalunya no el decidirà vostè sinó els catalans".