Mariano Rajoy va ser investit president al Congrés amb 170 vots a favor, 111 en contra i 68 abstencions. Després de fracassar dijous en el seu primer intent, en aquest segon ja només necessitava més vots a favor que en contra, fet que va aconseguir gràcies al suport de Ciutadans, Coalició Canaria, UPN i Foro, més l'abstenció de tots els diputats del PSOE excepte 15, entre ells els 7 del PSC.

Rajoy va ser investit president del Govern pel Congrés després de 314 dies a funcions des de les eleccions generals celebrades el 20 de desembre de l'any passat. Fins ara, l'etapa més llarga que havia transcorregut entre uns comicis i la investidura del cap de l'Executiu havia estat de 62 dies, que van ser els que van passar des de les eleccions del 3 de març de 1996 fins que José María Aznar va ser investit per primera vegada cap de l'Executiu el 4 de maig d'aquell any.

Però els 314 dies d'Espanya amb un president en funcions han quedat lluny dels 541 que va estar Bèlgica amb un cap de l'Executiu en aquesta condició des de les eleccions que va celebrar el 13 de juny del 2010. El fet d'estar en funcions ha impedit a Rajoy i el seu Govern aprovar mesures com a projectes de llei, de manera que, per exemple, no ha pogut presentar uns nous pressupostos per a l'any vinent.

Rajoy donarà a conèixer dijous que ve a la tarda els membres del nou Executiu, que juraran el seu càrrec divendres davant del Rei, segons va anunciar als passadissos del Congrés, després de ser reelegit president. El cap de l'Executiu no va aclarir, però, quan jurarà ell el seu càrrec davant el Monarca, que torna avui de la Cimera Iberoamericana que s'està celebrant a Cartagena de Indias (Colòmbia), però tot sembla indicar que serà demà.

Està previst que la presidenta del Congrés, Ana Pastor, vagi avui a la Zarzuela per notificar al cap de l'Estat la investidura de Mariano Rajoy i signar el decret que la fa efectiva i que ha de ser publicat al Butlletí Oficial de l'Estat.

Caldrà esperar fins dijous a la tarda per conèixer la composició del nou Gabinet de Mariano Rajoy, que en els últims dies ha assegurat que encara no havia dedicat "ni un minut" a dissenyar-lo. Abans de fer públics els noms dels seus ministres, Rajoy els notificarà al Rei.

El president del Govern va assegurar estar disposat a "corregir tot el que mereixi correcció, a millorar tot el que sigui millorable i a cedir en tot el que sigui raonable", però va advertir que no està disposat a enderrocar allò construït ni a "trair" el seu projecte polític. En la seva intervenció en la jornada definitiva del debat de la seva investidura, va explicar que no demana "un xec en blanc", però sí encapçalar un govern que pugui governar. "No hi escatimaré ni temps ni dedicació. Treballaré cada dia per a la governabilitat", va dir.

Però tot seguit va aclarir que diàleg no suposa traspassar els límits que la realitat imposa a tothom ni línies com l'estabilitat pressupostària. Rajoy va explicar que no pretén accedir al Govern per fer qualsevol classe de política. "No estic disposat a enderrocar el que s'ha construït. Es pot millorar, sens dubte, però no puc acceptar la seva demolició. Que ningú esperi que jo contribueixi a lesionar la recuperació econòmica i la creació d'ocupació. No faré aquest mal als espanyols", va afegir.

També va advertr que no té cap sentit liquidar totes les reformes. "Accedeixo al Govern per perseverar. No es pot pretendre que governi jo i traeixi el meu propi projecte polític, que a més va ser el més avalat pels espanyols. No pretenguin imposar-me el que no puc acceptar", va destacar.

El PSOE respon a Rufián

Per altra banda, el portaveu del PSOE, Antonio Hernando, va sortir en defensa del seu partit davant les acusacions del representant d'ERC, Gabriel Rufián, al qual va retreure les seves expressions d'"odi" contra un partit que "ha vessat sang" perquè ell "pugui ser avui aquí dient el que ha dit".