El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va advertir ahir a Mariano Rajoy que els socialistes vigilaran "cada pas que faci" i que, després de gairebé un any en funcions, faran una oposició "ferma i seriosa" des del primer dia per posar en marxa noves polítiques. "Allò dels cent dies de cortesia, en aquest cas, no serà ni un simple formalisme. Li exigirem responsabilitat de govern des de dilluns", va assegurar Hernando en la seva intervenció davant el ple del Congrés en la segona sessió del debat d'investidura.

El portaveu socialista va reiterar que el seu partit, amb l'abstenció, "assumeix la seva responsabilitat" perquè acabi el bloqueig, que no hi hagi noves eleccions i "no es deslegitimi més la democràcia".

"Senyor Rajoy, sap que ni vostè, ni el seu projecte compten amb la nostra confiança. No és el president que Espanya mereix, però molts menys Espanya es mereix unes terceres eleccions", va sostenir.

Segons Hernando, l'abstenció tampoc és per a "convalidar les odioses reformes del PP, ni per perdonar la seva greu corrupció", ni per "aprofundir en la fallida de la cohesió social o territorial".

Després de recordar que el PP està "en clara minoria" va subratllar que l'oposició sotmetrà Rajoy a una "estreta vigilància".

"A això es dedicarà el PSOE, a vigilar cada pas i aprovar les iniciatives al capdavant d'una majoria que ni és seva, ni de cap grup d'aquesta Cambra", va remarcar.

Al·lusions a Podem

En al·lusió a Podem, Hernando va avisar Rajoy que "no fantasiegi amb gaudir d'una oposició de crits i acudits, de Twitter i samarretes, de textos legislatius que no faria ni un estudiant de primer de Dret o d'abandonaments irresponsables dels llocs de treball". "Potser ha pogut somiar amb una oposició que ven solucions fàcils, miracleres, fantasioses, és a dir, impossibles. Si aquest és el seu somni, desperti i abandoni tota esperança", va emfatitzar el portaveu socialista.

Hernando va anticipar que el seu partit està disposat a estudiar les propostes que el PP posi sobre la taula, però ha deixat clar que si vol tirar-les endavant, haurà de "convèncer que són positives per a Espanya".

Va valorar la mesura de Rajoy de suspendre els efectes acadèmics de les revàlides a ESO i Batxillerat previstes per la Lomce, però la va considerar "clarament insuficient", pel que va exigir paralitzar tot el contingut de la llei. En relació amb Catalunya, també va aplaudir la voluntat del president del Govern de parlar per frenar el procés independentista.