El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha jurat aquest dilluns el càrrec davant el rei Felip VI a La Zarzuela. Com a la seva primera investidura, Rajoy ha jurat el càrrec davant una bíblia, una creu i un exemplar de la Constitució espanyola. A l'acte hi ha assistit el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, que ha actuat com a notari major de l'Estat. També la presidenta del Congrés, Ana Pastor, el del Senat, Pío García Escudero, el del Tribunal Constitucional (TC), Francisco Pérez de los Cobos, i el del Tribunal Suprem i el CGPJ, Carlos Lesmes. El president espanyol ha jurat "complir fidelment les obligacions del càrrec de president del govern amb lleialtat al Rei i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat, així com mantenir el secret de les deliberacions del consell de ministres". Després de la jura, ha posat, somrient, al costat de Felip VI. Dijous anunciarà el seu equip de govern.

Rajoy ha jurat el càrrec després de ser investit el passat dissabte amb els vots del PP, C's, CC i l'abstenció de la majoria del Grup Socialista al Congrés dels Diputats, i un cop la presidenta de la cambra, Ana Pastor, va reunir-se aquest diumenge amb el monarca per confirmar-li de manera protocol·lària el resultat i perquè li signés el reial decret de nomenament, que ja està publicat al Butlletí Oficial de l'Estat.

El nou govern, dijous

El president espanyol disposa encara de tres dies per acabar de dissenyar el seu nou govern, que podria tenir un perfil molt més pactista per afrontar l'etapa de negociacions que requerirà el debat de lleis com els pressupostos. Ell mateix va anunciar dissabte que el donaria a conèixer a la premsa aquest dijous a la tarda, i els ministres juraran o prometran el càrrec divendres davant Felip VI.

La primera urgència de Rajoy serà negociar amb C's i el PSOE l'aprovació del sostre de despesa per al 2017, que és el primer pas per a l'elaboració dels pressupostos generals de l'Estat per a l'any que ve. El president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, ja ha advertit que no pot comptar amb el seu partit per aprovar els comptes, però Rajoy va mostrar dissabte l'amenaça d'una convocatòria anticipada d'eleccions en cas que no prosperin.

En tot cas, i davant la possibilitat que PSOE i C's elevin el preu dels seus vots, Rajoy ja va deixar clar que no està disposat a "demolir" la seva acció de govern ni tampoc "trair" el seu programa, i va recordar a aquestes dues forces que donar-li la clau de la investidura implicava també assumir una responsabilitat pel que fa a la governabilitat. Espera assumir amb aquestes forces pactes d'Estat en matèria de pensions educació, ocupació, finançament autonòmic i corrupció.

Un dels ítems de la legislatura és qüestió catalana, que se situa a l'epicentre del bloqueig institucional de l'Estat. En aquest sentit, ha ofert "diàleg" a la Generalitat sobre finançament autonòmic a canvi de renunciar als plantejaments independentistes. El seu objectiu, va dir, és fer un nou model de finançament de règim comú "més just" pel que fa a la solidaritat interterritorial.

Una altra de les prioritats de la legislatura és la recuperació econòmica i confirmar el creixement de l'ocupació després de situar la taxa d'atur a l'Estat per primera vegada per sota el 20% des del 2010. Amb tot, encara hi ha 4,3 milions de persones a l'Estat a l'atur. Malgrat la necessitat d'assolir acords amb l'oposició, Rajoy ja ha avançat que no té la voluntat de variar el rumb en aquesta qüestió.