El grup socialista del Congrés va iniciar el procediment contra els quinze diputats que no van respectar la disciplina de vot en la investidura de Mariano Rajoy i que preveu que només hi hagi una sanció econòmica, que oscil·laria entre els 200 i 600 euros. Va ser el responsable de disciplina del grup socialista de la Cambra Baixa, Luis Carlos Sahuquillo, qui va comunicar l'inici del procediment als quinze diputats que van votar de forma diferent a la decisió del Comitè Federal sobre la investidura de Rajoy.

Sahuquillo va enviar una carta a cadascun d'aquests parlamentaris en què els recorda que el passat 23 d'octubre el Comitè Federal socialista va aprovar una resolució en la qual es va fixar la posició política davant aquesta investidura, que va consistir en una abstenció. Afegeix que en la sessió plenària de dissabte passat, 29 d'octubre, cadascun dels destinataris d'aquesta carta va votar en sentit diferent d'allò acordat.

«Per això et comunico l'inici del procediment recollit en el capítol IV del nostre Reglament Intern, indicant-te que tens set dies des de la present notificació per exposar les al·legacions que estimis oportunes», conclou la missiva enviada als diputats.

Segons el reglament intern, la sanció oscil·la entre els 200 i els 600 euros, i en la missiva no es fa cap referència a la possibilitat que siguin expulsats del grup parlamentari. Es tracta del procediment habitual que se segueix en el grup, sempre que hi ha un vot diferent per part d'algun diputat al fixat per la seva direcció.

Dels quinze díscols als quals s'ha enviat la comunicació, set són els representants del PSC: Meritxell Batet, Manuel Cruz, Lídia Guinart, José Zaragoza, Mercè Perea, Marc Lamuà i Joan Ruiz. La resta són la jutgessa Margarita Robles i l'excomandant Zaida Cantera (independents per Madrid), els dos diputats per les Balears Sofía Hernanz i Pere Joan Pons; el basc Odón Elorza, l'aragonesa Susana Sumelzo, la gallega Rocío de Frutos i la castellanolleonesa María Luz Martínez Seijo.

Després de rebre la carta del responsable de disciplina del grup socialista, Odón Elorza va realitzar un comentari en el seu compte de Twitter en què informa de l'advertència de l'expedient disciplinari i augura: «I n'hi haurà més. Pagarem els plats trencats per altr@s». També en el seu compte en aquesta xarxa social, Zaida Cantera va escriure: «Rebut l'inici del procediment d'expedient disciplinari. Sense por i amb la consciència tranquil·la».

Fonts dels socialistes catalans van apuntar que estudiaran presentar al·legacions per defensar els seus diputats, que van votar «no» a Rajoy en virtut del mandat del Consell Nacional del PSC, que es va decantar per aquesta opció per unanimitat.

L'exprimer secretari del PSC Pere Navarro va demanar que s'imposi la «generositat i l'estratègia» a l'hora de tractar la crisi entre els socialistes catalans i el PSOE. Navarro liderava el PSC en les dues anteriors ocasions en què els socialistes catalans van trencar la disciplina de vot del PSOE al Congrés.