mariano Rajoy va pronunciar, davant Felip VI, la preceptiva frase regulada en el Reial Decret 707/1979, de 5 d'abril, pel qual s'estableix la fórmula de jurament en càrrecs i funcions públiques, i que per al president del Govern és la següent: «Juro complir fidelment les obligacions del càrrec com a president del Govern, amb lleialtat al Rei, guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat, així com mantenir el secret de les deliberacions del Consell de Ministres».

Es complia d'aquesta manera un protocol obligatori per prendre possessió del càrrec i assumir de manera efectiva la presidència del Poder Executiu. No obstant això, dos aspectes han suscitat diferents comentaris entre la classe periodística sobre l'acte celebrat al Palau de la Zarzuela. Un, l'absència de la reina Letizia Ortiz, i un altre el fet que en un estat aconfessional se segueixi jurant davant un crucifix i la Bíblia (editada a València el 1791, propietat de Carles IV, oberta pel capítol XXX del Llibre dels Noms , dedicat al vot i al jurament). "bviament, hi havia també un exemplar facsímil de la Constitució editat per les Corts Generals el 1980, obert pel Títol IV, del Govern i l'Administració.

L'absència de la Reina no s'ha d'interpretar com una cosa excepcional, ja que hi ha antecedents de l'absència de la reina Sofia de Grècia en aquest tipus de juraments presidencials, com va passar el 4 de juliol de 1977 amb Adolfo Suárez i el 2 desembre de 1982 amb Felipe González. Però a efectes populars, no ens hem d'enganyar, és molt probable que la majoria mantingui a la seva retina la presència dels reis Joan Carles i Sofia a la presa de possessió de Mariano Rajoy el 2011.

Des que va assumir la Direcció de l'Estat el rei Felip VI, es destaquen els canvis protocol·laris que està introduint el Monarca (que segueix volent fixar el seu propi estil de regnat, més proper i senzill), i que responen a l'assumpció de l'estricte compliment del seu paper com a Cap de l'Estat i evitar qualsevol possible factor que interfereixi en aquest compromís. El president, legalment parlant, ha de jurar davant el Rei, no davant els Reis (el que no vol dir que la Reina no hi pugui assistir). Però ens sembla encertat, encara tot i els antecedents de la presència de la reina Sofia, que aquest acte sigui presidit només pel Rei. I aquesta absència de la Reina es repetirà amb els ministres divendres.

D'altra banda, poc sentit tindria la presència de la consort del Rei (com a les jures anteriors) en un acte sense consorts, al qual concorren únicament els presidents dels poders de l'Estat i del Constitucional, sense les seves respectives esposes i espòs. Ni tan sols la dona del president del Govern va estar present. En qualsevol cas, no s'ha d'especular amb raons d'una altra mena sobre la presència o no de la Reina, que respon a aquest nou estil del Rei en les formes en actes d'Estat d'aquesta magnitud. Tampoc volia anteposar una altra raó més poderosa: la Reina viatjava a primera hora del matí a París per participar, en representació d'Espanya, al Congrés Mundial del Càncer 2016, en què 3.500 experts estan donant a conèixer els últims avenços en investigació i les millors pràctiques en el control del càncer. I la Reina hi va anar, ni més ni menys que al costat del cap de l'Estat francès, François Hollande, i de tothom és conegut el compromís de Letizia Ortiz en àmbits de compromís social, i més des d'una plataforma com aquesta, en la qual va prendre la paraula en nom d'Espanya.

D'altra banda, els que som partidaris que aquesta jura no es faci amb la presència de símbols religiosos, considerem una pèrdua d'oportunitat que Rajoy no n'hagi prescindit, com va fer Felip VI en la seva proclamació. Però com bé ha deixat clar el Rei, es respectarà la decisió dels que concorrin a jurar o prometre el seu càrrec de disposar o no de símbols religiosos.

No obstant això, hem observat una interessant novetat que parla per ella mateixa de l'exquisidesa dels gestos des de la Casa Reial. Per primera vegada, el crucifix no era al centre de la taula, sinó en un costat, al costat de la Bíblia, quedant els símbols religiosos a l'esquerra, i la Constitució -sola- a la dreta (en protocol aquest costat és el que té precedència). És un petit gest, però un important pas. La Creu no presideix per primera vegada. Atès que el president, per la seva condició de catòlic practicant, ha volgut que estiguessin sobre la taula aquests símbols, la Casa del Rei ha separat clarament el fet religiós de l'oficial: a un costat, en un mateix tot la Bíblia i el crucifix (per voluntat del protagonista i respectant la llibertat de culte i la tradició) i en l'altre l'estrictament oficial.

Crec que el president hauria fet un important pas per aquesta Espanya plural en relació amb la convivència religions-Estat prescindint dels símbols catòlics i havent jurat únicament davant la Constitució, acreditant amb això que ho fa com a president de tots els espanyols amb independència de les seves creences religioses. Ningú hauria dubtat que l'absència d'aquests signifiqués renegar de la seva fe, però s'hauria vist com un gest de nou estil haver-ho fet, més encara quan el mateix rei Felip VI va establir càtedra el dia de la seva proclamació davant les Corts Generals, el juny de 2014.

* Director de l'Institut Superior de Protocol, Comunicació i Esdeveniments (Universitat Rei?Joan Carles).