Les forces iraquianes van irrompre a la ciutat de Mossul i van fer-se amb l'edifici de la televisió local, dues setmanes després que comencés l'ofensiva per expulsar el grup gihadista Estat Islàmic (EI) del seu principal bastió a l'Iraq. Les forces governamentals van penetrar al barri perifèric de Kukyeli, situat a l'extrem oriental de la urbs i considerat la porta d'entrada a la «capital» de l'EI a l'Iraq, que ha estat sota el seu ferri control des de juny de 2014.

Poques hores després de penetrar a Kukyeli, les tropes van recuperar el control de la televisió de Mossul, situada al final del barri. «Prendre la televisió de Mossul significa prendre la ciutat», va assegurar el cap de les operacions conjuntes iraquianes, el tinent coronel Taleb Shagati, a la base militar de Bartala, situada a l'est de Mossul i recentment alliberada.

«En aquest moment, les nostres tropes estan dins de l'edifici de la televisió de Mossul. És una bona notícia per al poble de Mossul perquè és quan realment hem començat a alliberar la ciutat», va destacar el comandament militar. Shagati va indicar que els enfrontaments amb els extremistes continuen a Kukyeli, però que les tropes es dirigeixen al següent barri de la ciutat, Al Qudis.

Les forces antiterroristes iraquianes estan liderant aquesta acció per l'est i, segons el seu comandant, Abdelgani a Asadi, Kukyeli podria ser arrabassat als gihadistes per complet en les properes hores, encara que també va matisar que per la seva grandària les operacions podrien necessitar «més temps».

En paral·lel, grups armats d'habitants de Mossul es van enfrontar amb membres de l'EI a diversos districtes orientals de l'urbs, coincidint amb la irrupció de les tropes de Bagdad. Un dels dirigents dels anomenats «Cavallers de Mossul», grups de veïns que resisteixen a l'EI a l'interior de la ciutat, Abu Mohammad al Musali, va explicar que els seus homes van lluitar contra els extremistes als barris d'Al Uahda, Al Qudis, al Karama i al Mizaq. Segons Al Musali, l'EI s'ha retirat «gairebé totalment» de la zona situada a la ribera oriental del riu Tigris, que discorre a través de la ciutat i la divideix en dues.

Per la seva banda, el primer ministre iraquià, Haidar al Abadi, va assegurar que l'EI només té l'opció de «rendir-se o morir», en declaracions efectuades durant una inspecció a les unitats militars desplegades al sud de Mossul.

Els gihadistes «no tenen sortida ni possibilitat de fugida», va reiterar el cap del Govern i de les Forces Armades. «Hem arribat a Mossul per alliberar-la. Intentem tancar el camí a l'EI a tot arreu, de manera que tallarem el cap de l'organització terrorista», va afegir. Al Abadi va considerar que després de l'alliberament de Mossul, els extremistes no podran resistir a altres reductes. «Els eliminarem tots», va reblar.

L'ONU va denunciar que l'EI va intentar traslladar dilluns 25.000 civils des de la comarca de Hamam al Alil, 25 quilòmetres al sud de Mossul, fins al centre de la ciutat per usar-los com a escuts humans.